Martens: 'Deze wedstrijden hebben we gewoon nodig richting de Spelen'

"Ik zal er niet zo gemakkelijk voorbij dribbelen als tegen Kosovo", voorspelt Lieke Martens. Nee, de komende oefeninterlands tegen België en Duitsland zijn andere koek, weet de ster van Oranje. En dat is maar goed ook, met het oog op de Olympische Spelen.

"Dat hebben we nodig", weet Martens. "We zijn in de EK-kwalificatie natuurlijk tegenstanders tegengekomen waar je overheen liep. Nu moet je alles laten zien, ook verdedigend goed staan, kom je topspelers tegen. Alles moet kloppen."

Dat zal op de Spelen, komende zomer in Tokio, niet anders zijn met mogelijke tegenstanders als de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. Dus is het "vooral fijn dat je nu tegen echt wel betere tegenstanders kan spelen, van het niveau dat we ook verwachten op de Olympische Spelen", stelt ook bondscoach Sarina Wiegman.

Ik sta hier niet op het veld van: ooohh, ik ga toch wel mee.

Lieke Martens over haar kansen op de Spelen

"In de kwalificatie wist je eigenlijk van tevoren al dat je zou gaan winnen en dat de uitslag zo groot mogelijk moest worden", vervolgt Wiegman. "Dat is wel anders dan de komende periode."

De komende week staat dus in het teken van ervaring opdoen met het spelen van topwedstrijden. Eind november gebeurde dat ook al, met een oefenpot tegen de VS. Maar die test verliep allesbehalve naar wens, Oranje ging tegen de regerend wereldkampioen kansloos onderuit (0-2).

Nederland grossierde in dat duel in snel balverlies en kwam tot slechts één doelpoging. Dat moet tegen België (donderdag) en Duitsland (volgende week woensdag) beter.

Martens: "Ik wil dat we een fijn gevoel overhouden, goed voetballen en kansen creëren. En het zou fijn zijn als we als winnaar van het veld afstappen."

Was er sprake van een eerder vertrek Wiegman naar Engeland? 'Absoluut niet!'

Voor sommige internationals gelden de oefenwedstrijden tevens als uitgelezen kans om zich in de selectie voor de Olympische Spelen te knokken. Anderen lijken wel zeker van hun plek, zoals Martens. "Maar ik sta hier niet op het veld van: ooohh, ik ga toch wel mee. Of: ik speel wel", verzekert de 118-voudig international.

Martens: "Als meisje heb je er altijd van gedroomd om de Spelen mee te maken. Het zal misschien voor een aantal echt een spannend periode worden en voor de ander iets minder, maar ik moet ook elke keer weer laten zien waarom ik geselecteerd ben."

Lieke Martens rekent zich niet rijk ANP

Wie er sowieso bij is, is Wiegman. En dat is minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Wiegman tekende afgelopen augustus al een contract bij de Engelse nationale ploeg, dat ingaat na de Spelen. Een maand geleden vertrok de Engelse bondscoach Phil Neville echter plots naar de MLS.

Maar gevraagd of er sprake was van een eerder vertrek naar Engeland laat Wiegman geen ruimte voor eigen interpretatie. "Absoluut niet."

STER reclame