
Politieke tegenstanders: avondklok was disproportioneel
Vanuit de Tweede Kamer hebben verschillende partijen gereageerd op de uitspraak van de rechter dat de avondklok moet worden beëindigd. Het gaat dan om partijen die tegen de coronamaatregel waren.
PVV-leider Wilders schrijft in hoofdletters en met uitroeptekens dat het goed nieuws is dat er een einde aan de avondklok komt. "Ik heb het altijd gezegd: de avondklok is buitenproportioneel." Hij vindt dat de "14.000 onrechtmatige avondklok-boetes" ongedaan gemaakt moeten worden.
Denk-fractievoorzitter Azarkan benadrukt op Twitter dat zijn partij altijd al tegen de avondklok was. Hij noemt het een maatregel die "te weinig oplevert en de vrijheid te veel inperkt".
Ook Forum voor Democratie is blij met de uitspraak. "De avondklok is illegaal en moet nu definitief van tafel. De vrijheid om naar buiten te gaan is een fundamenteel recht", zegt de partij, die eraan toevoegt dat premier Rutte nu geen "geitenpaadje, inlegvelletje of andere karteltruc" mag bedenken om de avondklok er alsnog door te drukken. De partij wil een parlementaire enquête over de wijze waarop het coronabeleid tot stand komt.
'Heel ongemakkelijk'
SGP-leider Van der Staaij waarschuwde vorige week al dat de juridische basis voor verlenging van de maatregel heel wankel was. Hij wees erop dat de oorspronkelijke invoering nog niet eens was goedgekeurd door de Tweede Kamer. Hij zegt nu opnieuw dat de regering wat hem betreft steken heeft laten vallen door gebruik te maken van een spoedprocedure.
De Partij voor de Dieren vond vorige week ook al dat de manier waarop de noodwet voor de avondklok tot stand kwam, niet deugde. "Wij noemden de avondklok onrechtmatig en stemden tegen", zegt de partij nu op Twitter.
- liveblog
Catshuisberaad over mogelijke versoepelingen • Politie sluit actievoerders Amstelveen in
Welkom in het coronablog van zondag 11 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
'Anders dan in Amsterdam liet Joodse Raad Enschede Joden onderduiken'
De Joodse Raad in Amsterdam riep de Joden tijdens de oorlog op de Duitse maatregelen te volgen. In Enschede kozen ze een andere aanpak.
RIVM meldt 8288 nieuwe coronabesmettingen, hoogste aantal in twee weken
Verder nam in de ziekenhuizen de bezetting toe. Er liggen nu 2517 mensen met corona in het ziekenhuis.