Verwerking van avocado's
NOS Nieuws

Avocadohonger niet te stillen; ruim miljard euro aan 'groen goud' geïmporteerd

Geen enkele fruitsoort wordt zo snel populairder als de avocado. Afgelopen jaar werd voor 1,1 miljard euro aan avocado's geïmporteerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is inmiddels de nummer 1 van de fruitsoorten die uit het buitenland komen, als je kijkt naar de waarde van het fruit. Daarmee is de avocado bananen, druiven en sinaasappelen voorbij.

Nederlanders eten veel meer avocado's dan voorheen, gemiddeld twaalf avocado's per jaar. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2008. Toch leidt vooral de populariteit in andere landen ertoe dat er steeds meer van deze fruitsoort wordt geïmporteerd. Ruim 90 procent van alle avocado's die naar Nederland komen, wordt weer doorgevoerd naar andere Europese landen.

Daarmee is Nederland inmiddels de avocadohub van Europa. Het is de grootste exporteur van avocado van alle landen die zelf geen avocado's laten groeien.

Mango of avocado

Nature's Pride in Maasdijk is een van de bedrijven die avocado's rijpen. Het begon vijftien jaar geleden en probeerde toen de populariteit te vergroten.

"We zijn de consument toen in supermarkten gaan vertellen dat avocado heel lekker is, hebben ze guacamole laten proeven", zegt Adriëlle Dankier, commercieel directeur van het bedrijf. Ze stond zelf in supermarkten om de fruitsoort aan de man te brengen.

"We dachten eigenlijk dat mango's populairder zouden worden dan avocado's, maar de veelzijdigheid van avocado heeft het steeds meer laten groeien."

 Adriëlle Dankier

Per week komen er anderhalf miljoen kilo aan avocado's het bedrijf in. Het bedrijf levert aan 28 landen, vooral aan Duitsland en Scandinavië. Een deel van de avocado's krijgt sinds kort een extra beschermlaagje zodat ze langer houdbaar blijven.

Volgens het bedrijf is de rek nog lang niet uit de groei. "Nog maar iets meer dan 30 procent van alle mensen koopt avocado's", zegt Dankier. "We verwachten dat de groei aanhoudt. We zijn aan het uitbreiden en zijn bezig met nieuwe aanbouw."

Tortilla-chips

De meeste avocado's komen uit Peru, Chili, Colombia, Zuid-Afrika en Mexico. Door de gestegen vraag naar het 'groene goud' richten steeds meer boeren zich op de kweek van de fruitsoort. Daar is kritiek op, omdat er veel water nodig is voor het telen van avocado's en er bossen voor worden gekapt.

Onderzoeker Manuel Ochoa Ayala riep vorig jaar op de website van het World Economic Forum op om daar als consument bij stil te staan. "Wat je eet met vrienden en familie kan hele ecosystemen verwoesten. Denk daaraan als je de volgende keer tortilla-chips met guacamole-dip eet."

Productielijn in Maasdijk

Nature's Pride zegt dat met telers wordt samengewerkt om duurzaam te produceren en dat er projecten zijn om het waterverbruik terug te dringen.

"Het is ook relatief, het waterverbruik bij avocado's is maar een fractie van het waterverbruik bij vlees", zegt Adriëlle Dankier. "Alles wat groeit heeft water nodig. Het gaat erom of er genoeg water in het gebied is om het ook duurzaam te maken. Daar moet je bewuste keuzes in maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl