Dooi maakt einde aan vier dagen ijspret, ook vandaag druk bij eerste hulp
De dooi heeft vanmiddag een eind gemaakt aan vier dagen ijspret. Donderdag gingen in het hele land al mensen het ijs op ondanks waarschuwingen dat het ijs nog dun en lang niet overal veilig was, vrijdag werd er volop geschaatst op het aangesterkte ijs, maar vooral gisteren en vandaag was het druk op plassen, meren, vaarten, kanalen, sloten en grachten.
Vanochtend was het opnieuw prachtig weer, met zon, weinig wind en temperaturen net onder nul, na een nacht waarin het weer flink had gevroren. Schaatsbond KNSB waarschuwde wel om goed te letten op de kwaliteit van het ijs. De bond raadde schaatsers af om te gaan schaatsen op open vlakten. Het ijs was daar volgens de schaatsbond niet betrouwbaar, zeker niet voor grote groepen.
Waarschuwing voor de plassen
Tegen de middag begon het te dooien en trok de wind aan. Dat leidde al snel tot waarschuwingen. Omstreeks 12.30 uur riepen de gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren, met daarin de Ankeveense en de Loosdrechtse Plassen, de schaatsers op direct terug te keren naar hun startpunt. Er waren daar toen duizenden mensen op het ijs.
Een uur later zette voorzitter Veerman van ijsclub De Loosdrechtse Plassen die oproep kracht bij. Hij zei verbijsterd te zijn dat er nog steeds ouders met jonge kinderen op het ijs waren. "Het is onverantwoord. Het schaatsen is voorbij. Nu wordt het weer zwembroekenweer."
Bekijk de mooiste beelden van de afgelopen winterweek:
Inmiddels werd ook in andere delen van het land gewaarschuwd. De politie twitterde dat er gevaarlijke situaties op het ijs in Noord-Nederland ontstonden door een combinatie van oplopende temperaturen en draaiende wind. "Advies: ga niet meer het ijs op!" Onder meer op het Schildmeer en het Oldambtmeer ontstonden grote scheuren in het ijs.
'Geen onnodige risico's'
Ook in Zuid-Holland werd het ijs snel slechter. Onder andere de gemeente Kaag en Braassem, bij Leiden, adviseerde weg te blijven. "Neem geen onnodige risico's."
De brandweer en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwde dat het ijs begon te smelten en daardoor verraderlijk kon zijn. "Als je toch besluit te gaan schaatsen, test dan goed de sterkte van het ijs en voorkom dat de brandweer je moet redden."
Op de Prinsengracht in Amsterdam moesten mensen uit het water gered worden:
In Den Haag haalde de brandweer schaatsers van de Hofvijver en maakte het ijs op een aantal toegangsplekken kapot, om mensen te ontmoedigen de vijver op te gaan. Amsterdam en Utrecht riepen mensen eveneens op van het ijs af te gaan, omdat het gevaarlijk werd.
Die oproepen bleven niet zonder gevolg. Omstreeks 16.30 uur boden de Loosdrechtse Plassen een verlaten aanblik.
Negenstedentocht
Een van degenen die toen nog op het ijs waren, was Henk Angenent, de winnaar van de Elfstedentocht van 1997. Hij probeerde de Tocht der Tochten vandaag te schaatsen, maar kwam al vroeg in problemen doordat hij bij een harde val zijn knie bezeerde. Hij besloot het stuk met Harlingen en Franeker over te slaan, ook omdat het ijs daar slecht was. Om 18.00 uur kwam hij toch aan bij de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden, na een tocht van 140 kilometer - hij had 80 kilometer overgeslagen.
Beelden van Henk Angenents tocht:
Net als de voorgaande dagen gingen her en der mensen door het ijs, maar verdronk er voor zover bekend niemand. Op de afdelingen spoedeisende hulp was het wat minder druk dan gisteren. Toch moesten er volop mensen met polsbreuken, enkelkwetsuren, gebroken heupen en hoofdletsel worden behandeld.
De meeste slachtoffers konden naar huis. Tot extra druk op de ziekenhuisbedden leidde het nauwelijks. De ziekenhuizen waren goed voorbereid en hadden extra gips ingeslagen en extra personeel ingezet.