Een van de ontdekte biervaten

Mogelijk oudste bierbrouwerij ter wereld ontdekt in Egypte

In Egypte zijn de restanten van een 5000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt. Volgens Egyptische en Amerikaanse onderzoekers is het complex in Abydos mogelijk de oudste grootschalige brouwerij ter wereld.

Mostafa Waziri, de leider van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden, zegt dat de brouwerij waarschijnlijk stamt uit de regeringsperiode van koning Narmer, die rond 3000 voor Christus regeerde. Britse archeologen schreven al in het begin van de twintigste eeuw over het bestaan van oude Egyptische brouwerijen, maar die hebben ze nooit gevonden.

Dat is nu dus wel gelukt in Abydos. Dat ligt zo'n 450 kilometer ten zuiden van Caïro, in de woestijn ten westen van de Nijl.

  • AFP
    De opgegraven brouwerij vanuit de lucht gefotografeerd
  • AFP
  • AFP
    De opgravingslocatie in Abydos

De opgraving bestaat uit acht ruimtes van 20 meter lang en 2,5 meter breed. Rond deze vaten waren tientallen bassins van aardewerk aangelegd, die werden gebruikt om de vaten met een mengsel van granen en water op te warmen.

Rituelen

Het bier werd waarschijnlijk gebruikt bij koninklijke rituelen, zegt de Amerikaanse onderzoeker Matthew Adams van het Institute of Fine Arts in New York. Eerder vonden archeologen al bewijs dat bier werd gebruikt bij offerrituelen in het oude Egypte.

De eerste bewijzen van het maken en drinken van bier stammen al uit 13.000 voor Christus, in de buurt van de Israëlische stad Haifa. De gevonden locatie in Egypte zou de eerste plek zijn waar op grote schaal bier werd geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl