Een schaatser op het ijs vandaag bij de molens in Kinderdijk
NOS Nieuws

Schitterende schaatsdag, maar spoedeisende hulp had het dubbel zo druk

Nederlanders zijn vandaag in groten getale naar plassen, meren en vaarten getrokken om te schaatsen. Met een strakblauwe hemel, vrijwel windstil weer en temperaturen net onder nul, waren de omstandigheden ideaal.

De gevreesde chaos bleef uit en op het ijs kon meestal genoeg ruimte worden bewaard. Wel leidden valpartijen tot tientallen botbreuken. Op verschillende plekken lag het ijs er prachtig bij, maar er waren ook veel plekken met slecht ijs.

In de ziekenhuizen was het dubbel zo druk op de spoedeisende hulp als op andere zaterdagen in deze coronaperiode. Schaatsers moesten worden behandeld voor enkelblessures, gebroken polsen, gebroken heupen en andere blessures. De toestroom leidde niet tot extra druk op de ziekenhuisbedden. Veruit de meeste gewonden konden na behandeling weer naar huis.

Extra personeel

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen zegt tegen het ANP dat de ziekenhuizen goed waren voorbereid op de drukte. Er was extra personeel ingezet en extra gips ingeslagen. "Dit hebben we sinds 2012 niet meer meegemaakt. En het is natuurlijk ook een prachtig weekend, vlak voor de dooi invalt. Dan gaat iedereen massaal naar buiten."

In Friesland waren de vijf huisartsenposten overbelast. De drukte daar was zo groot dat de telefoonlijnen bijna niet meer te bereiken waren. De Dokterswacht vroeg mensen daarom zo veel mogelijk af te zien van een bezoek. Ook in het ziekenhuis in Sneek was het druk. Net als gisteren moesten daar zo'n 50 mensen met botbreuken behandeld worden.

Veel schaatsers gingen al vroeg op pad, om de zon te zien opkomen en niet te worden geconfronteerd met afgesloten wegen en overvolle parkeerplaatsen.

Op het Groningse Hoornsemeer stonden bijvoorbeeld voor 09.00 uur al veel schaatsers op het ijs:

Schaatsers op het Hoornsemeer in Groningen

De wegen en parkeerplaatsen liepen dan ook op tal van plaatsen al vroeg vol. Dat was onder meer het geval bij Botshol, Ankeveen, Loosdrecht, Kinderdijk, Zwartsluis, Giethoorn, Paterswolde en Vught. Op het ijs zelf was voldoende ruimte om goed te schaatsen en afstand te houden.

Wel ging de kwaliteit op sommige plekken in de loop van de dag achteruit. Zo riep de gemeente Groningen in de middag op niet meer naar het Paterswoldsemeer te komen, omdat het te druk was, de kwaliteit van het ijs achteruit holde en er steeds meer ongevallen gebeurden.

Elders in de provincie Groningen, zoals op het Oldambtmeer en het Schildmeer kon nog volop worden genoten, net als op veel andere meren, plassen en vaarten in het hele land.

Ook in de steden werd geschaatst, zoals op het Rapenburg in Leiden:

Ook op het Rapenburg in Leiden wordt geschaatst

Ook op plaatsen waar de gemeente niet wilde dat er geschaatst werd, waagden mensen zich op het ijs. Zo schaatsten er tientallen mensen op de Prinsengracht in Amsterdam, hoewel de gemeente waarschuwde dat het ijs op de grachten onbetrouwbaar was. In Den Haag lieten schaatsers zich niet weerhouden door de hekken rond de Hofvijver.

Her en der zakten mensen door het ijs, ook op afgelegen plekken als in de Kop van Overijssel, waar zeker vier mensen een nat pak haalden. Maar voor zover bekend zijn er geen mensen verdronken.

En wie denkt dat er vandaag alleen werd geschaatst op het ijs, heeft het mis. Er werd ook gezeild en gesurft:

IJszeilen op het Braassemermeer

Ook vandaag zorgde schaatsend Nederland dus weer voor mooie beelden. Deze drone legde al het plezier op het ijs van boven vast:

Dronebeelden: Nederland op de schaats

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl