In de Amerikaanse Senaat gaat het impeachment-proces tegen Donald Trump verder
NOS NieuwsAangepast

Senaat ziet toch af van verhoren getuigen, slotpleidooien impeachment begonnen

Er worden toch geen getuigen opgeroepen in het impeachment-proces tegen Donald Trump. Democratische en Republikeinse senatoren sloten na een paar uur overleg een compromis om in plaats van het oproepen van getuigen een statement van een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden voor te laten lezen en de inhoud daarvan op te nemen in het verslag van het proces.

Nu het oproepen van getuigen uitblijft is begonnen met de slotpleidooien. Naar verwachting wordt er vanavond nog gestemd of Donald Trump wordt veroordeeld. Als er wel getuigen waren opgeroepen had het proces vertraging op kunnen lopen.

In een eerder stadium waren de Democraten ook helemaal niet van plan om getuigen te horen, maar dat veranderde door het relaas van afgevaardigde Jaime Herrera Beutler van de Republikeinen. Zij maakte bekend dat Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, haar had verteld over een telefoongesprek dat hij had met Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool.

Daarin vroeg McCarthy Trump zijn aanhangers terug te fluiten, vertelde Herrera Beutler. Trump reageerde dat niet zijn aanhangers maar leden van Antifa het Capitool bestormden. Toen McCarthy zei dat dat niet zo was en dat zijn ramen werden ingegooid door de bestormers, zou Trump gezegd hebben: "Nou Kevin, ik denk dat deze mensen zich drukker maken over de verkiezingen dan jij."

"De aanklagers wilden met de getuigenis aantonen dat Trump niks deed om zijn situatie te temperen, maar dat hij achter de acties van de relschoppers stond", zegt correspondent Marieke de Vries.

55 senatoren, onder wie vijf Republikeinen, stemden voor het oproepen van getuigen, 45 senatoren waren tegen.

Senaat wekenlang bezig

De verdediging van Donald Trump zei tijdens het proces niet voor het oproepen van getuigen te zijn. Maar als er zou worden ingestemd met het horen van getuigen, dan "heb ik zeker honderd verklaringen nodig", aldus Trumps advocaat Michael van der Veen.

Het oproepen van zoveel getuigen zou het overige werk van de Senaat en daarmee het doorvoeren van plannen van Biden wekenlang stilleggen, al was het niet waarschijnlijk dat de Senaat daarmee in zou stemmen. Een meerderheid van de Senaat moet elke afzonderlijke getuige goedkeuren en de Democraten zijn in de Senaat in de meerderheid.

Het is overigens niet de verwachting dat de Senaat Trump veroordeelt. Er moeten minstens zeventien Republikeinen meestemmen met de Democraten om aan de vereiste twee derde derde meerderheid in de Senaat te komen.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, liet vandaag naar meerdere media lekken dat hij voor vrijspraak zal stemmen. "Dat werd als stemadvies aan de rest van de Republikeinen gezien", zegt Marieke de Vries. "En ook als druk op de Democraten vooral geen getuigen op te roepen, aangezien dat toch geen zin zou hebben omdat niet voldoende Republikeinen voor een veroordeling zouden stemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl