Rafael Nadal in actie tegen Cameron Norrie AFP

Rafael Nadal is net als in zijn eerste twee partijen op de Australian Open zonder setverlies verder gekomen. De toernooiwinnaar van 2009 rekende met 7-5, 6-2, 7-5 af met de Brit Cameron Norrie.

Nadal, die al enige tijd last heeft van zijn onderrug, kende een stroeve start in de Rod Laver Arena in Melbourne. De scherpte ontbrak in zijn slagen en hij maakte in de eerste set voor zijn doen bijzonder veel onnodige fouten: zestien in totaal.

Norrie bood prima partij, maar kon niet voorkomen dat Nadal met een break op 6-5 de eerste set pakte. De Spanjaard speelde in het vervolg wel secuurder, maar haalde niet zijn gebruikelijke niveau. Hij won desondanks in drie sets en treft nu de als zestiende geplaatste Italiaan Fabio Fognini.

Primeur voor foeterende Medvedev

De als vierde geplaatste Daniil Medvedev bereikte ook de achtste finales. De 25-jarige Rus won voor het eerst in zijn loopbaan een vijfsetter. Hij klopte Filip Krajinovic met 6-3, 6-3, 4-6, 3-6, 6-0. Zijn coach was er toen al niet meer bij.

Voor Medvedev was er aanvankelijk niet veel aan de hand. Hij domineerde in de rally's en pakte alle te kort geslagen ballen meedogenloos aan.

Daniil Medvedev wint al foeterend voor het eerst een vijfsetter EPA

Vanaf de derde set liep het minder bij de Rus. Die, raakte, wellicht gevoed door het feit dat hij zijn vorige zes vijfsetters verloren had, steeds gefrustreerder. Al foeterend liep hij over de baan en zijn coach Gilles Cervara moest het meerdere malen ontgelden.

Coach verlaat baan

Cervara vond het na de zoveelste uitbrander in de vierde set welletjes, pakte zijn spullen en liet Medvedev in de lege Rod Laver Arena aan zijn lot over. Dat leek het juiste effect te sorteren, want Medvedev pakte de ballen in de vijfde set weer geweldig aan en won alsnog de partij.

"Vlak voor hij de baan verliet, zei hij tegen me dat ik zou gaan winnen. Hij wilde me met rust laten zodat ik zou kalmeren. Gelukkig is dat gelukt", lachte Medvedev, die nu zeventien wedstrijden op rij gewonnen heeft.

Tsitsipas en Roeblev simpel door

Stefanos Tsitsipas en Andrej Roeblev kenden weinig problemen om de vierde ronde te halen. De als vijfde geplaatste Griek won met 6-4, 6-1, 6-1 van Mikael Ymer en de als zevende geplaatste Rus was Feliciano López met 7-5, 6-2, 6-3 de baas.

Stefanos Tsitsipas boekt een simpele zege AFP

Tsitsipas kon na zijn marathonpartij tegen Thanasi Kokkinakis wel een vlotte zege gebruiken. Het duel tussen de twee 22-jarigen was alleen in de eerste set enigszins spannend, daarna was de Griek op alle fronten oppermachtig.

De ervaren López (39) deed al voor de negentiende keer mee in Melbourne en haalde maar twee keer de vierde ronde. Dit keer zat dat er niet in. Na een stroeve start was Roeblev superieur.

STER reclame