Zonderland lijkt zeker van deelname aan de Olympische Spelen
NOS Nieuws

Appje verschaft Zonderland duidelijkheid voor Tokio: 'Voelt alsof ticket binnen is'

Een Whatsapp-berichtje van de Japanner Hidetaka Miyachi maakte vrijdagmiddag voor Epke Zonderland een einde aan twee dagen vol verwarring. De Friese rekstokspecialist stelde deze week verbaasd vast dat de naam van zijn Aziatische concurrent ontbrak op de deelnemerslijst voor de World Cup van volgende maand in Doha, waar het laatste olympische startbewijs voor het onderdeel rekstok wordt vergeven.

Om opheldering te krijgen stuurde Zonderland zijn grootste concurrent voor dat ene ticket een appje met de vraag hoe de vork nu in de steel zit?

Miyachi's antwoord verbaasde Zonderland hogelijk. De boodschap liet aan duidelijkheid niets te wensen over. "Hij vertelde dat hij van de Japanse turnbond niet mag deelnemen aan die World Cup in Qatar", aldus Zonderland.

Zijn vierde en laatste Zomerspelen

Verschijnt Miyachi van 10 tot 13 maart inderdaad niet op het appel in het Emiraat, dan is Zonderland als winnaar van het wereldbekerklassement op rekstok verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. Het worden in dat geval de vierde en tevens laatste Zomerspelen voor de inmiddels 34-jarige gymnast uit Lemmer, die in 2012 in Londen het goud veroverde aan de rekstok.

De boodschap vanuit Japan is een voorzichtige felicitatie waard, erkent Zonderland. Toch wil hij nog niet al te uitbundig reageren. "Het voelt alsof het ticket binnen is. En dat is heerlijk. Het is echter altijd verstandig om een slag om de arm te houden."

"Ik acht de kans vrij klein dat Miyachi straks in Doha toch ineens aanwezig is, maar je weet het nooit met Japanners, dat zijn ondoorgrondelijke mensen. Daarom houd ik ergens in mijn achterhoofd rekening met het scenario dat hij stiekem toch gewoon meedoet aan die World Cup."

Tickets per toestel zijn niet uitwisselbaar

Zonderland vermoedt dat Miyachi's absentie verband houdt met het feit dat Japan vorige week van de wereldturnbond FIG een extra startbewijs toegewezen heeft gekregen voor de meerkamp, nadat er vanwege corona een streep was gegaan door de World Cups voor allrounders.

Het feit dat de meerkamptickets niet op naam staan, biedt de Japanse turnbond de mogelijkheid op het laatste moment atleten toe te wijzen. Tickets die via de World Cups per toestel zijn vergeven, zijn persoonsgebonden.

"Ik vermoed dat de kansen voor Miyachi om deel te nemen aan de Olympische Spelen hiermee geslonken zijn", aldus Zonderland. "Daarvoor is de concurrentie in eigen land veel te groot. Hij moet nu een plekje binnen het landenteam zien te bemachtigen. En de kans dat hij daarin slaagt is erg klein, omdat de andere Japanse meerkampers gewoon veel beter zijn."

Miyachi geeft zich nog niet gewonnen

"Als Miyachi al zijn kaarten op rekstok zet, moet hij afrekenen met Kohei Uchimura. Die heeft zich op dat toestel gespecialiseerd en presteert daarop veel beter dan hij. Diep in mijn hart hoop ik dat Miyachi en Uchimura allebei op de Olympische Spelen staan. Want hoe meer concurrentie, hoe mooier de wedstrijd wordt. Maar eerlijk gezegd vrees ik het ergste voor Miyachi."

Zelf wil de geplaagde Miyachi nog altijd niet helemaal uitsluiten dat hij komende zomer toch gewoon in Tokio van de partij is. In het bewuste appje waarschuwde hij zijn Friese rivaal namelijk dat die nog niet van hem af is. "Als we straks beiden in de olympische finale staan, gaat hij me zéker verslaan, zo schreef hij", aldus Zonderland. "Best wel stoer om zoiets te roepen."

Deel artikel: