Minister De Jonge staat de pers te woord voorafgaand aan de ministerraad
NOS Nieuws

Kabinet gaat kijken wat er voor jongeren kan worden gedaan

Het kabinet gaat kijken of er ruimte is om de coronamaatregelen voor jongeren te versoepelen. Het onderwerp wordt vandaag besproken in de ministerraad. Voor aanvang van dat wekelijkse overleg reageerden alle ministers met begrip op een oproep van burgemeester Halsema van Amsterdam. "Maar het moet wel kunnen", benadrukten ze.

Halsema schreef in een manifest dat de gevolgen van de lockdown voor jongeren niet meer verantwoord zijn. Zij vindt de mentale en sociale impact te groot. "Ik erken de noodzaak van de avondklok en andere maatregelen, maar als we overwegen meer vrijheden toe te kennen, denk dan eerst aan jongeren."

"We zien dat daar dingen nodig zijn", erkende minister Van Ark voor Medische Zorg vanochtend. "Die oproep zullen we betrekken bij de besluitvorming." Coronaminister De Jonge zei heel goed te begrijpen wat Halsema bedoelt. "Er zijn heel veel mensen die lijden onder het virus, maar er zijn ook veel mensen die vooral lijden onder de maatregelen. En voor jongeren geldt dat zeker."

Ondernemers en ouderen

De Jonge wees erop dat bijvoorbeeld ook ondernemers en kwetsbare ouderen het moeilijk hebben. Hij vindt dat er moet worden gekeken naar sociale ondersteuning van dit soort groepen. "Dat is juist een van de onderwerpen waar we het vandaag over zullen hebben in de ministerraad. Hoe kunnen we ondersteuning bieden aan bepaalde groepen die lijden onder de coronamaatregelen?"

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is het met Halsema eens dat er goed naar de jongeren gekeken moet worden. "Ik onderschrijf wat zij zegt. Kijk nou eerst heel goed naar de jeugd." Dat vindt ook minister Kaag. "Ik denk dat er slim gekeken moet worden wat er kan en op welke manier." Zij wil "verstandig risico nemen" voor deze groep, want jongeren zijn niet gemaakt "om alleen per Zoom met elkaar te communiceren".

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zegt dat alles erop gericht is om rond 23 februari het besluit te nemen om de middelbare scholen weer open te laten gaan. "Maar het moet wel veilig zijn." Dat benadrukten ook de andere ministers. "Ik hecht eraan om te onderstrepen dat het nog helemaal niet zo goed gaat met de daling van de cijfers", stelde minister De Jonge. "En daaronder is een derde golf aan het opkomen. Dat is de situatie waar we in zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl