Chick Corea
NOS NieuwsAangepast

Jazzpianist Chick Corea (79) overleden

De Amerikaanse jazzmusicus Chick Corea is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij speelde als pianist en bandleider een grote rol in de vernieuwing van de jazz in de jaren 70.

Corea speelde met jazzgrootheden als trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock en bassist Stanley Clarke. In Nederland trad hij op met het Koninklijk Concertgebouworkest en Amsterdam Sinfonietta.

Hij overleed na een kort ziekbed aan een zeldzame vorm van kanker.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Door zijn vader, die jazztrompettist was, kwam Corea al vroeg in aanraking met jazzmuziek. Hij werd in zijn jeugd beïnvloed door jazzartiesten als Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Lester Young.

Als vierjarige leerde hij al pianospelen en toen hij acht was nam hij ook drumles. Zijn eerste band vormde hij toen hij op de middelbare school zat in Chelsea, Massachusetts. Na de middelbare school verhuisde Corea naar New York waar hij een aantal maanden muziek studeerde aan zowel Columbia Univerity als Juilliard School. Beide studies vond hij teleurstellend en hij gaf er al snel de brui aan.

Corea bracht in 1968 zijn eerste en meest invloedrijke album Now He Sings, Now He Sobs uit met bassist Miroslav Vitou en drummer Roy Haynes. Datzelfde jaar sloot hij zich aan bij de band van jazzlegende Miles Davis en speelde mee op zijn albums Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way en Bitches Brew.

Begin jaren 70 verliet hij de band van Davis om zich op verschillende andere projecten te richten. Samen met bassist Dave Holland en blazer Anthony Braxton vormde hij de avant-gardejazzband Circle. Daarnaast werkte hij met vibrafonist Gary Burton waarmee hij Crystal Silence uitbracht en deed een aantal concerten met jazzpianist Herbie Hancock.

Scientology

Ook ontdekte hij in die periode het oeuvre van L. Ron Hubbard, de oprichter van de Scientology Kerk en kreeg scientology een grote invloed op zijn muzikale ideeën. "Ik wilde mezelf niet langer tevredenstellen. Ik wil echt verbinding maken met de wereld en ervoor zorgen dat mijn muziek iets voor mensen betekent", zei hij daarover. Daarom richtte hij in 1972 de voor een breed publiek toegankelijke band Return to Forever op waarmee hij in 1975 veel succes had met het album Romantic Warrior.

De stijl van de band ontwikkelde zich van latin naar jazzrock en naast kernleden Chick Corea en bassist Stanley Clarke bestond de groep uit wisselende samenstellingen.

Begin jaren 80 schreef Corea enkele klassieke composities, waaronder Lyric Suite for Sextett, Childrens Songs en Delphi I&I, maar hij keerde in 1986 terug naar de jazz met de jazz fusion band Chick Corea Elektric Band.

Tot zijn dood bleef Chick Corea een belangrijke rol spelen in de jazzfusion. Hij won gedurende zijn carrière 23 Grammy Awards. De laatste vorig jaar voor zijn album Antidote.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl