Tammy Abraham (l) en Reece James (r)

Chelsea dankzij Abraham verder in FA Cup, Southampton dankt VAR

Chelsea heeft met de nodige moeite beslag gelegd op een plek in de kwartfinales van de FA Cup. Op een gehavend veld van Barnsley dat dertiende staat in het Championship, het tweede niveau, wonnen de Blues met 1-0.

Na gemiste kansen voor de thuisploeg via onder anderen Callum Brittain in de eerste helft, werd Tammy Abraham in de tweede helft uiteindelijk matchwinner. Hij tikte een voorzet van invaller Reece James van dichtbij binnen. Even later bewees de spits aan de andere kant zijn waarde met een redding op de lijn, waarmee hij de gelijkmaker van Barnsley's Michael Sollbauer voorkwam.

Hakim Ziyech bleef de afgelopen twee wedstrijden in de Premier League negentig minuten op de bank bij Chelsea, maar kreeg in het bekerduel weer een kans van coach Thomas Tuchel. Met een scherpe vrije trap op Antonio Rüdiger kreeg hij bijna een assist achter zijn naam, De Duitser kopte echter naast. Verder maakte Ziyech weinig indruk. Hij werd in de 69ste minuut vervangen.

VAR wijst Southampton de weg

Southampton plaatste zich ten koste van Wolverhampton Wanderers voor de kwartfinales. De nummer twaalf van de Premier League was in Wolverhampton met 2-0 te sterk voor de nummer veertien van het hoogste Engelse niveau.

Danny Ings (2de van links) met Moussa Djenepo (l)

De Saints kwamen vier minuten na rust met hulp van de VAR op voorsprong. Danny Ings ging alleen op doelman John Ruddy af en scoorde met wat geluk in tweede instantie. Arbiter Jon Moss floot vervolgens voor buitenspel en Ings leek daar vrede mee te hebben. De VAR had echter gezien dat het geen buitenspel was en draaide de beslissing terug.

Mede dankzij de impulsen van de 19-jarige Nederlandse jeugdinternational Ki-Jana Hoever werd Wolves bij vlagen gevaarlijk, maar het slotakkoord was voor Southampton. Na een fout van doelman Ruddy schoot Stuart Armstrong op aangeven van Nathan Tella de 2-0 binnen.

Ki-Jana Hoever (r) en Nathan Redmond (l)

Scheidsrechter Moss kende daarna Southampton nog een strafschop toe na een overtreding van João Moutinho op Tella, maar dit keer herriep de VAR een besluit van de arbiter in het voordeel van de Wolves.