De locatie west van het OLVG-ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG heeft een boete van 440.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de autoriteit had het ziekenhuis tussen 2018 en 2020 te weinig maatregelen genomen om toegang door onbevoegde medewerkers tot medische dossiers te voorkomen.

Er was niet genoeg controle op wie welk dossier bekeek. Ook was de beveiliging van de computersystemen niet op orde. Het OLVG heeft naar aanleiding van het onderzoek van de AP de vereiste verbeteringen doorgevoerd.

"Je moet erop kunnen vertrouwen dat wat jij met de dokter bespreekt, in de spreekkamer blijft', zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Je moet er toch niet aan denken dat mensen die daar helemaal niets te zoeken hebben, zomaar in de aantekeningen van de dokter over jou en jouw ziekte kunnen rondneuzen?"

"Patiënten moeten ervan uit kunnen gaan dat medewerkers alleen medische dossiers inzien als dat nodig is voor hun behandeling. Het OLVG nam te weinig beveiligingsmaatregelen om dit te waarborgen. Dat is ernstig en daarom legt de AP het OLVG nu deze boete op."

Tip en datalekken

De AP begon met het onderzoek na een tip van een bezorgde burger. Verder zegt de organisatie dat er signalen uit de media kwamen en waren er twee datalekken. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het ziekenhuis structureel niet goed omging met de toegang tot medische dossiers.

"Het is goed dat we in Nederland een toezichthouder hebben die zich richt op privacy en gegevensbescherming. Gegevens in een ziekenhuis moeten veilig en beschermd zijn. We hadden niet alles goed op orde", laat de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis Maurice van den Bosch in een schriftelijke reactie weten.

"We zijn echter teleurgesteld dat we niet de kans hebben gekregen om eerst de geconstateerde tekortkomingen op te lossen, alvorens een boete opgelegd te krijgen." Het ziekenhuis gaat niet in beroep tegen de boete, maar zegt het bedrag wel hoog te vinden. "Dat is geld wat we nu niet kunnen besteden aan datgene waar ons geld het hardste nodig is: voor de zorg voor onze patiënten", aldus Van den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl