Toenmalig vicepresident Joe Biden en Xi Jinping in 2015 AFP

President Biden heeft aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar een eerste telefoongesprek gevoerd met de Chinese sterke man Xi Jinping. Volgens het Witte Huis heeft Biden gevoelige zaken aangesneden zoals Hongkong, Taiwan en de onderdrukking van de Oeigoeren.

Xi heeft Biden laten weten dat zaken als Hongkong en Taiwan binnenlandse aangelegenheden zijn, en dat de VS de Chinese 'kernwaarden' moet respecteren.

Biden heeft Xi toegezegd dat de VS met Peking wil samenwerken als dat het Amerikaanse volk ten goede komt. Onder Bidens voorganger Trump daalde de verhouding met China tot het vriespunt: Trump beschuldigde China van oneerlijke handelspraktijken en verhoogde de heffingen op geïmporteerde Chinese producten. In zijn verkiezingscampagne maakte Biden duidelijk dat hij op dit punt een harde koers wil voortzetten.

Biden twitterde dat hij in de eerste plaats het Chinese volk gelukkig nieuwjaar had gewenst:

In de Chinese lezing van het gesprek komt vooral het gedeelte over de nieuwjaarswensen overeen, aldus correspondent Sjoerd den Daas. Daarna wordt gemeld dat president Xi de noodzaak van samenwerking heeft benadrukt. "Het is de enige keuze" na de schurende relatie van de afgelopen jaren, aldus het Chinese perscommuniqué. "Confrontatie tussen China en de VS is een ramp voor beide landen, en voor de wereld."

De twee leiders bespraken verder de coronapandemie, klimaatverandering en wapenbeheersing. Biden wees ook nog op het belang van ontspanning in het gebied rond de Zuid-Chinese Zee, waar China volgens omliggende landen gebieden inlijft en exploiteert die ook door andere landen worden geclaimd. Vliegdekschepen van de Amerikaanse marine zijn in het gebied om daar de vrije scheepvaart te garanderen.

STER reclame