Filiaal Rabobank
NOS NieuwsAangepast

Rabobank schrapt 5000 banen ondanks ruim miljard euro winst in crisisjaar

De Rabobank schrapt de komende vijf jaar 5000 banen. De bank zet meer in op digitalisering en wil de kosten laag houden vanwege aangescherpte wetgeving en extreem lage rente. Bij de bank werken nu nog wereldwijd ruim 40.000 mensen.

De laatste jaren is de Rabobank, net als andere banken, het personeelsbestand aan het verkleinen. In 2015 werkten er nog ruim 53.000 mensen. Eerder maakte de bank al bekend dat er steeds meer filialen worden gesloten. Er blijven zo'n 100 tot 150 filialen over. Een jaar geleden waren er nog meer dan 300.

De bank probeert mensen waarvan de banen verdwijnen elders in het bedrijf te plaatsen. Er komen banen bij op afdelingen die zich bezighouden met digitalisering en de controle op witwassen waar werknemers naartoe zouden kunnen. "Menselijk leed willen we beperken", zegt Rabobank-topman Wiebe Draijer.

Moeten ingrijpen

De bank maakte afgelopen jaar ruim 1 miljard euro winst. Dat is weliswaar de helft van wat het een jaar eerder was, maar concurrent ABN Amro maakte gisteren een verlies bekend van 45 miljoen euro.

Toch zegt Rabobank-topman Wiebe Draijer dat ook zijn bank het zwaar had. "Het is een dramatisch lager resultaat dan we gewend zijn. Het is aanzienlijk lager dan alle jaren dat ik bij de bank zit."

Volgens Draijer is het nodig dat ook nu de bank winst maakt er banen verdwijnen. Hij wijst op de extreem lage rente, die het verdienmodel van de bank onder druk zet. "De lage rente holt de inkomstenbron van een bank uit. Als je niet ingrijpt, dan loopt de verhouding tussen kosten en opbrengsten zo scheef dat het niet meer houdbaar is. Wij moeten dit soort ingrepen wel doen. Wij niet alleen, maar alle banken, om ervoor te zorgen dat de kosten gelijke pas houden met de daling van inkomsten."

Faillissementen

De Rabobank zette veel meer geld opzij voor eventuele verliezen die er geleden gaan worden op leningen van klanten. Vanwege de coronacrisis verwacht de bank dat er veel meer klanten dan gebruikelijk in problemen gaan komen. Er werd bijna 2 miljard opzij gezet, dat is twee keer zoveel als normaal gesproken wordt gereserveerd.

Tot nu toe lag het aantal faillissementen uitzonderlijk laag, maar de bank houdt er rekening mee dat in de loop van dit jaar het aantal faillissementen gaat oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl