Een zorginstelling vraagt bezoekers bij binnenkomst een mondkapje te dragen
NOS Nieuws

CBS zag niet eerder ziekteverzuim in de zorg zo sterk toenemen

Het ziekteverzuim in de zorg is niet eerder zo sterk gestegen als in het vierde kwartaal van 2020. Het verzuim was met 8,2 procent vooral in de verpleeg- en verzorgingshuizen hoog, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). .

Het CBS houdt niet bij waarom mensen zich ziek melden, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit. Daardoor is de invloed van de pandemie lastig te stellen. "Maar het lijkt er toch wel op dat corona hier wel degelijk een rol speelt."

De stijging wordt inderdaad met name veroorzaakt door werknemers die corona hebben opgelopen en mensen die thuis moeten wachten op de uitslag van een coronatest, zegt Bianca Buurman van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden in het NOS Radio1 Journaal. "Maar ook het langdurig ziekteverzuim neemt toe, mensen die uitvallen als gevolg van de hoge werkdruk."

Vicieuze cirkel

De hoge ziektecijfers leiden tot een vicieuze cirkel, zegt Buurman. Het is schipperen om de roosters rond te krijgen, daardoor komt er weer meer werkdruk op de schouders van collega's. Daarbij heeft zorgpersoneel een groot verantwoordelijkheidsgevoel: "Je ziet dat mensen continu een tandje bijzetten, extra uren draaien. Dat maakt het lastig om er goed uit te komen, nu."

Met een derde golf in aantocht is goede bescherming voor het zorgpersoneel van het grootste belang, evenals snelle vaccinatie. Verder pleit Buurman voor goede psychologische ondersteuning op de werkvloer voor werknemers met klachten. "Die drie dingen gaan helpen om het ziekteverzuim omlaag te krijgen."

Het ziekteverzuim onder alle Nederlandse werknemers is het hoogst in achttien jaar tijd, aldus het CBS. Het gemiddelde ziekteverzuim kwam in de maanden oktober, november en december uit op 4,9 procent. Ook in eerdere kwartalen vorig jaar werden hoge stijgingen gemeld.

Daling verzuim overheidsorganisaties

Bij overheidsorganisaties zag het CBS een opvallende daling. Van Mulligen vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar deze sector vrijwel geheel thuiswerkt. Daardoor is er ook minder kans dat medewerkers elkaar besmetten.

In de financiële dienstverlening was het verzuim met 2,8 procent het laagst en onveranderd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Verder meldt het CBS dat het verzuim traditiegetrouw het laagst is bij kleine bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl