De studio van Klubradio in Boedapest
NOS Nieuws

Opnieuw Hongaarse nieuwszender uit de lucht gehaald, EU 'nog meer' bezorgd

Het grootste onafhankelijke radiostation van Hongarije wordt komende zondag uit de lucht gehaald. De zender Klubradio, die veel programma's maakt waarin kritiek wordt geuit op de regering van premier Orbán, zou "administratieve fouten" hebben gemaakt, zoals het te laat vermelden van luistercijfers.

De Europese Commissie zegt te onderzoeken of met de gedwongen sluiting van de radiozender Europese regels worden geschonden. "We hebben contact met de Hongaarse autoriteiten en zullen niet aarzelen actie te ondernemen", zegt een woordvoerder van de Commissie. De bestaande zorgen over de persvrijheid in Hongarije zijn "alleen maar groter geworden".

Klubradio is al lange tijd in een conflict verwikkeld met mediawaakhond NMHH, dat de taak heeft nieuwsmedia te controleren op onder meer "politieke evenwichtigheid". Daarvoor heeft de NMHH vergaande middelen gekregen, zoals het doorzoeken van redacties en het opleggen van boetes aan directeuren van mediabedrijven.

In 2013 werd de uitzendvergunning van Klubradio al eens ingetrokken, maar na protesten kreeg de zender een vergunning voor nog eens zeven jaar. Die wordt nu niet verlengd, vanwege administratiefouten die volgens de directeur van de zender uit de lucht zijn gegrepen. "Het enige doel is kritische geluiden te laten zwijgen", zegt hij tegen Euronews.

Het protest voor behoud van Klubradio bracht in 2013 duizenden mensen op de been

Klubradio zal de activiteiten online voortzetten. Ook wil de zender de beslissing van NMHH aanvechten bij het hoogste gerechtshof van het land.

Laatste kritische geluid

De Hongaarse journalistenvakbond noemt Klubradio het "laatste geluid in Hongarije dat nog niet onder invloed van Boedapest staat". Wanneer de zender uit de lucht is gehaald, zal "de hegemonie van pro-Orbánzenders compleet zijn".

Het medialandschap in Hongarije is de afgelopen jaren flink uitgedund en grotendeels overgenomen door bondgenoten van de Hongaarse premier. Vorig jaar nam een Orbán-aanhanger de grootste onafhankelijke nieuwssite van het land over, waarna het leeuwendeel van de redactie vertrok.

Op de ranglijst van Reporters Without Borders van landen met de meeste persvrijheid staat Hongarije op plaats 89. Het land stond op de 23e plaats toen Orbán voor de tweede keer aan de macht kwam in 2010.

Binnen de Europese Unie scoort alleen Bulgarije slechter op de ranglijst. Nederland staat met Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden in de top-5 van de internationale organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl