Invasie van vogels in de Biesbosch vanwege kans op voedsel
Vogels wijken vanwege het koude weer massaal uit naar natuurgebied de Biesbosch. Dat komt doordat grote delen van het water daar niet bevriezen.
"Door de stroming, eb en vloed blijven grote delen van de Biesbosch open en daar komen massaal vogels op af", zegt boswachter Harm Blom tegen Omroep Brabant. "De vogels wijken uit naar dit gebied om voedsel te vinden, want open water betekent kans op voedsel en dus een kans om te overleven."
Volgens de boswachter kwam de binnenlandse vogeltrek dit weekend al op gang. "We zagen het op de vogelradar van de luchtmacht. Kieviten, ganzen, veldleeuweriken en vele soorten eenden die bij het invallen van de kou van het noorden naar het zuiden trokken. Er zijn nu al gigantische aantallen vogels in de Biesbosch, maar dat wordt de komende dagen alleen nog maar meer."
Vogels tellen
De boswachters gaan de komende dagen tellen om in kaart te brengen welke soorten in welke aantallen zijn uitgeweken naar het Nationaal Park.
Er zijn ook veel watervogels uit Rusland, Scandinavië en Oost-Europa die in de Biesbosch overwinteren. "Die zijn heel gevoelig voor verstoring. Om te kunnen overleven moeten ze veel rust hebben en makkelijk eten kunnen vinden."
Bezoekers wordt aangeraden om de komende dagen de vogels met rust te laten.