NOS Nieuws

Vorstschade aan wegdek leidt tot files in het hele land

Door het hele land zijn files ontstaan op de snelwegen vanwege vorstschade aan het wegdek. Met name de snelwegen A27 en de A1 hebben last van schade. Verschillende rijstroken waren afgesloten voor het verkeer. Op de A27 was dat tussen Breda en Gorinchem bij Werkendam en verderop bij Lexmond.

Volgens Cees Quax van de ANWB stond er op het hoogtepunt ongeveer 200 kilometer file, de helft daarvan komt door schade aan het wegdek. Op de A1 waren op verschillende plekken rijstroken dicht tussen Hoevelaken en Kootwijk en tussen Amsterdam en Stroe. Ook op de A50 tussen Oss en Apeldoorn en de A58 tussen Tilburg en Breda zijn gaten in de weg. Volgens Quax begonnen de problemen gisteren al tijdens de avondspits. Toen stond er op het hoogtepunt ruim 100 kilometer file.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat het nog niet duidelijk is hoe groot de schade is in het hele land. "Repareren is wel mogelijk maar het is beter om dat niet tijdens de vorst te doen. We kunnen nu op sommige plekken koud asfalt in de gaten plaatsen als tijdelijke oplossing."

De schade ontstaat omdat het asfalt poreus is. "Er komt water of gesmolten sneeuw in de gaatjes. Als die dan bevriezen, zetten ze uit en komen er scheurtjes. Die scheuren worden gaten. Soms wel zo groot dat je schade aan wielen kunt krijgen", legt de woordvoerder uit. "In andere weersomstandigheden is zeer open asfaltbeton (zoab) juist goed omdat het regen en water afvoert waardoor het wegdek veilig blijft. Maar bij vorst kunnen er dus wel gaten ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl