2020: Voronina viert haar wereldtitel op de 5.000 meter die ze behaalde in een wereldrecord
NOS Schaatsen

WK zonder vlag en volkslied: 'Iedereen weet heel goed uit welk land we komen'

Zoals op de foto zal schaatsster Natalja Voronina een nieuwe wereldtitel niet kunnen vieren, een ereronde met de Russische vlag zit er niet in. Ook het Russische volkslied wordt niet gespeeld in Thialf. Toch zijn de Russische schaatsers er 'gewoon' bij komend weekeinde bij de WK afstanden.

Het internationale antidopingagentschap WADA heeft Rusland, als land, tot december 2022 uitgesloten van internationale sportevenementen. In Moskouse dopinglaboratoria werd stelselmatig geknoeid met testresultaten, e-mails werden verwijderd of vervalst en onderzoeken tegengewerkt, stelde het WADA.

'Niet getoond of uitgesproken'

Het betekent niet dat alle sporters uit Rusland worden uitgesloten van alle mondiale sportevenementen, maar de naam van het land en de wit-blauw-rode vlag mogen 'op geen enkele manier worden getoond of uitgesproken', schrijft het ISU-protocol voor.

Bekijk hier hoe de Russische schaatsters reageren op de WADA-maatregelen:

WK zonder vlag en volkslied: ‘Iedereen weet heel goed uit welk land we komen’

"Ze mogen niet te zien zijn op kleding en nergens anders in de hal of andere faciliteiten voor WK-deelnemers." Ook speakers mogen de naam van het land niet in de mond nemen en op startlijsten en uitslagen is 'Rusland' niet terug te vinden.

Russische sporters mogen aan wedstrijden deelnemen, mits ze niet worden genoemd in dopingzaken en kunnen bewijzen dat ze genoeg testen hebben ondergaan.

'Het is nu eenmaal zo'

De meeste Russen die zich in Heerenveen voorbereiden op de WK afstanden reageren gelaten op de situatie. "Het is nu eenmaal zo", vat Angelina Golikova, op de 500 meter concurrente van Femke Kok, de mening van de meesten samen.

Het logo dat op het pak van de Russische schaatsers te zien zal zijn

Natalja Voronina, wereldrecordhouder op de vijf kilometer, is inmiddels gewend aan de situatie. Zij won onder neutrale vlag op de Spelen van Pyeongchang olympisch brons. "We rijden zonder vlag, maar iedereen weet heel goed uit welk land we komen."

Tranen bij het volkslied

Sprintster Olga Fatkoelina, een jaar geleden winnaar van WK-brons op de 500 meter, heeft meer moeite met de uitsluiting. "Ik voel dat het me raakt. Op het EK (waarvoor het volksliedverbod niet geldt, red.) zong ik het volkslied mee in tranen, ik besefte dat het de laatste keer was."

"In november hebben ze het ons verteld. Ik was er dus geestelijk op voorbereid, maar ik voelde dat het vernederend en onplezierig was."

"Daardoor was ik somber en had ik geen zin om te trainen, de motivatie was weg. Daarna werd ik ziek en als ik goed naar mezelf kijk, denk ik dat dat wel verband houdt met elkaar. Lichaam en geest zijn toch verbonden.

'Alsof je op een gokautomaat speelt'

Fatkoelina ontbrak drie jaar geleden op de Spelen en heeft weinig hoop dat ze er over een jaar in Peking wel bij is."De kans dat ik naar de Spelen ga, is nul procent. Het is een grote loterij, alsof je op een gokautomaat speelt. Je weet niet of je wint of niet."

"Toen ik voor Sotsji aan het trainen was, voelde het als één groot feest. Het was het mooiste wat ik had. Nu zien de Olympische Spelen er anders uit, zo is er niks meer aan om daar te rijden."

'Ik moet gewoon mijn werk doen'

Ook Pavel Koelizjnikov miste de Spelen van Pyeongchang, hij reageert koel als het onderwerp ter sprake komt. "Ik lig er niet wakker van. Je doet er niks aan, alles wat ik zeg, verandert de zaak niet. Ik moet gewoon mijn werk doen."

Pavel Koelizjnikov

Dat werk is zo hard mogelijk schaatsen op de 500 en 1.000 meter, de afstanden waarop hij zijn wereldtitels verdedigt. De kans dat dat lukt, acht hij niet al te groot.

'Ik ben helemaal niet in vorm'

"Ik heb dit seizoen drie 500 meters en twee 1.000 meters gereden, dat is echt heel weinig. Je moet vijf keer zoveel rijden om op een zeker niveau te komen. Ik ben helemaal niet in vorm."

Toch won hij bij de eerste wereldbeker al brons op de kilometer in een tijd slechts een halve seconde verwijderd van zijn baanrecord. Dat het zo hard ging, komt volgens de Rus door veranderde omstandigheden in Thialf.

Bekijk hier wat Koelizjnikov en Voronina van de omstandigheden in Thialf vinden.

Koelizjnikov en Voronina voelen de wind in Thialf

"Ik ben niet in vorm en rijd 1.07,6. Ik voelde de wind toen ik mijn hand uitstak. Dat vind ik niet eerlijk, al blaast de wind omhoog en niet in je rug."

Sinds november zijn de roosters aan de buitenkant van de boarding een kwartslag gedraaid, waardoor de rijwind die op de baan ontstaat door de rijders vermoedelijk langer blijft hangen.

Bekijk hier een reportage over de omstandigheden in Thialf. De tekst gaat verder onder de video.

Met hard ijs en een veranderd luchtgordijn gaat het razendsnel in Thialf

Datzelfde merkte ook Voronina, die bij de wereldbekers het baanrecord op de 3.000 meter aanscherpte tot 3.56,85 "Ik had dit seizoen nog niet onder de vier minuten gereden."

Waarom het Voronina dan toch lukte een baanrecord te rijden? "Omdat het ijs goed is en je hebt de ventilatie", zegt ze terwijl ze met haar vingers een rondje draait in de lucht.

Koelizjnikov: "Je voelt het echt. Ik weet niet wie erover gaat, maar ze moeten kijken of het wel eerlijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl