NOS Sport

Opnieuw succesavond Oranje-atleten, maar Tsegay steelt show met wereldrecord

Tsegay zorgt voor indoorsensatie met wereldrecord op 1.500 meter

De Nederlandse atletiekploeg rijgt de successen dit indoorseizoen aaneen en ook bij World Tour-wedstrijden in het Franse Liévin was er weer genoeg te juichen met opnieuw een Nederlands record, diverse EK-limieten en weer winst voor Nadine Visser.

Hét verhaal uit Frankrijk kwam echter uit de slotafstand, de 1.500 meter voor vrouwen. De Ethiopische Gudaf Tsegay snelde daarin naar een ongelooflijke tijd van 3.53,09 en verbrak daarmee het wereldrecord (3.55,17) van Genzebe Dibaba uit 2014.

Foppen zorgt voor tiende Nederlandse record in korte tijd

Mike Foppen was toen ook al in opperbeste stemming, want even daarvoor had hij zich voor de EK indoor gekwalificeerd door op de 3.000 meter een Nederlands record te lopen: 7.42,55. Het oude record (7.44,34) was sinds 2003 in handen van Gert-Jan Liefers.

Mike Foppen na zijn Nederlandse record

Foppen eindigde in de door Afrikanen gedomineerde race als beste Europeaan op de zevende plaats. De Ethiopiër Getnet Wale won in 7.24,98 en bleef daarmee slechts acht honderdsten verwijderd van het wereldrecord van de Keniaan Daniel Komen uit 1998.

Het Nederlandse record van Foppen is al bijna geen verrassing meer. In de vorige vijf wedstrijden sneuvelden er ook al negen Nederlandse records. Drie keer door Lieke Klaver, twee keer door Femke Bol en Femke Pluim en ook Menno Vloon en Joris van Gool waren succesvol.

Visser en Hassan ook in actie

Met de vorm van de Nederlandse atletiekploeg zit het dus wel goed richting de EK indoor begin maart in het Poolse Torun. Zo won regerend Europees kampioene Visser in Liévin op haar verjaardag de 60 meter horden.

Visser wint op haar verjaardag 60 meter horden in Liévin

Verder voldeed Tony van Diepen op de 800 meter aan de EK-limiet en werd Sifan Hassan op de 3.000 meter tweede. Met 8.33,62 zat ze ruim onder de EK-limiet, maar ze gaat niet naar Torun. Ze had eerder al gezegd dat Liévin haar enige optreden dit indoorseizoen zou zijn.

Voor Nederlands bekendste atlete, Dafne Schippers, heeft het indoorseizoen geen prioriteit. Zij werkt al toe naar de Olympische Spelen. Maureen Koster werd achtste op 3.000 meter in 8.49,63 en gaat wel naar Polen.

Indooruitje levert Hassan zilver op in Liévin, waar Foppen een record loopt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl