NOS NieuwsAangepast

Eerste Kamer steunt grondwettelijk verbod discriminatie wegens handicap of seksualiteit

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een grondwetswijziging die discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verbiedt. Een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA werd met 58 tegen 15 stemmen aangenomen.

Nu wordt in artikel 1 van de Grondwet discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook verboden. De initiatiefnemers willen dat in dat rijtje ook handicap en seksuele gerichtheid worden verankerd.

De PVV, SGP en de fractie Van Pareren (die zich heeft aangesloten bij JA21) stemden tegen. Forum voor Democratie was niet bij de stemming aanwezig.

Om de Grondwet daadwerkelijk te wijzigen moet hetzelfde voorstel na de verkiezingen van 17 maart nog een keer goedgekeurd worden door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dan is wel een tweederdemeerderheid nodig.

De kans daarop is groot, want er is brede steun aan beide zijden van het Binnenhof. Bovendien verandert de samenstelling van de senaat niet na de Tweede Kamerverkiezingen.

Overwinning

Belangenbehartiger COC noemt de uitslag van de stemming een grote overwinning voor lhbti-personen. Het nadrukkelijk benoemen van seksuele gerichtheid in het grondwetsartikel ziet het COC als een betere waarborg tegen discriminatie.

Voorzitter Astrid Oosenbrug ziet het als "een opdracht om te bevorderen dat de regering bijvoorbeeld het geweld tegen lhbti-personen aanpakt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl