NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen 14 procent lager, maar de cijfers zijn vertekend door winterweer

De afgelopen week zijn er 24.668 nieuwe positieve tests op het coronavirus bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 28.628. Dat is een afname van 14 procent, minder dan de afgelopen weken.

De cijfers zijn wel vertekend doordat zondag en maandag veel testlocaties gesloten waren door het winterweer. Mede daardoor hebben minder mensen zich laten testen: 195.086, zo'n 13.000 minder dan vorige week. Van de mensen die getest zijn was 10,7 procent positief. Vorige week was dat 11,4 procent.

Het winterweer heeft mogelijk wel een voordeel, zegt Susan van den Hof van het RIVM: "De impact kan zijn dat mensen minder contacten hebben, minder bij elkaar op bezoek gaan. Dan zijn er ook minder besmettingen".

Landelijk daalde het aantal positieve meldingen per 100.000 inwoners, maar in de GGD-regio's Fryslân en Gooi en Vechtstreek steeg het aantal meldingen per 100.000 inwoners. In Brabant-Noord, Noord-Holland Noord, Utrecht en Drenthe waren de cijfers vergelijkbaar met vorige week.

Roet in het eten

De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen, zegt het RIVM. Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 22 januari gedaald naar 0,91. Dat betekent dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten. Zolang de R onder de 1 blijft, neemt de epidemie af.

Maar de Britse variant gooit roet in het eten: want tegenover een R van 0,80 voor het klassieke virus, staat een R-waarde van 1,13 voor de Britse variant. En die wint snel terrein: naar schatting de helft tot twee derde van het aantal besmettingen wordt veroorzaakt door de besmettelijkere Britse variant. Gevreesd wordt dat daardoor het aantal besmettingen komende weken weer gaat oplopen..

Naast de Britse variant zijn er ook nog twee Braziliaanse en een Zuid-Afrikaanse variant. De Zuid-Afrikaanse is in Nederland veertig keer aangetroffen. De twee Braziliaanse zijn samen zes keer gevonden.

Dagcijfers ook vertekend

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1779 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 486 minder dan gisteren. Ook hier geldt dat de cijfers beïnvloed zijn door de sluiting van testlocaties de afgelopen dagen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2010 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2034), van wie 550 op de IC (gisteren: 542), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De ziekenhuisbezetting lijkt daarmee te stabiliseren op een plateau van ongeveer 2000.

85 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 85 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 25. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 58 doden per dag, tegen 64 doden per dag een week eerder. De grafiek suggereert dat de gestage daling van het aantal doden afremt.

Het aantal besmette verpleeghuizen daalt nog wel gestaag. Er zijn nu 549 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 615. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl