Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Elsevier Weekblad: Baudet verstuurde zelf ook racistische appjes

Thierry Baudet en een aantal kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie hebben vorig jaar in WhatsApp-groepen racistische en homofobe opvattingen verspreid, schrijft Elsevier Weekblad. Het tijdschrift citeert uitvoerig uit chats uit twee appgroepen van FvD.

Blijkens die citaten appte Baudet in juli vorig jaar aan partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino's 90 is en voor Afro-Amerikanen 75. Ook andere kandidaten van de kieslijst hebben appjes verstuurd waaruit "kwalijke dampen opstijgen", schrijft Elsevier Weekblad.

Ook wordt een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met de toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op kandidatenlijst, waarin hij vraagt: "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?" Waarop Van Meijeren antwoordt: "Hell no".

In een andere chat gebruiken FvD'ers 'homo' als scheldwoord.

Baudet wilde vanmiddag tegenover journalisten bij de Tweede Kamer niet ingaan op de appjes:

Baudet: ik ga er helemaal niets over zeggen

Vorig jaar kwam Forum voor Democratie in moeilijkheden omdat leden van de jongerenafdeling in appgroepen antisemitische en racistische uitingen deden. Ook Baudet zelf werd er door een aantal toenmalige Kamerkandidaten van beschuldigd dat hij bij een etentje antisemitische uitspraken had gedaan. Dat leidde tot een breuk in de partij.

In een video op Twitter wijst Baudet bovendien naar de FvD-afsplitsing van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Hij zegt dat "het kartel" er bondgenoten bij heeft. "En dat zijn de ja-knikkers van de judas-alliantie. De JA21-mensen, die weg zijn gegaan omdat zij zich niet konden vinden in onze programmastandpunten en die gebruiken altijd maar terugkerende riedel van fascist, racist, nazi enzovoorts om ons zwart te maken."

Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd geen uitspraken doen over de vraag of de door Elsevier Weekblad gepubliceerde uitlatingen strafbaar zijn. Dat hangt per geval af van de feiten en omstandigheden waaronder zulke uitspraken in het openbaar zijn gedaan, zegt een woordvoerder.

Een screenshot uit Elsevier Weekblad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl