NOS NieuwsAangepast

Sneeuwjacht zet door: hinder op het spoor en gesloten basisscholen

Kapotte wissels, gladde snelwegen en gesloten scholen: Nederland heeft maandag nog altijd last van de sneeuwjacht. Rijkswaterstaat waarschuwt net zoals gisteravond om niet de weg op te gaan, tenzij dit echt noodzakelijk is.

In de noordelijke provincies is code oranje tot 18.00 uur verlengd. In de overige provincies is om 12.00 uur afgeschaald naar code geel, maar geldt nog steeds de waarschuwing voorzichtig rijden. Wie in de auto stapt moet rekening houden met sneeuwduinen en gladde wegen.

Afgelopen nacht is er door heel Nederland flink gestrooid, waardoor op veel wegen tenminste één rijstrook vrij is, zegt Rijkswaterstaat. Maar ondanks de miljoenen kilo's strooizout verloopt het nog niet overal op de weg gladjes. Zo zijn door de combinatie van wind en stuifsneeuw langs de A7 en A9 in Noord-Holland sneeuwduinen van 50 tot 60 centimeter hoog ontstaan. In het noorden van het land wordt sneeuw door schuifwagens weggeschoven, maar waait dit direct de wegen weer op. Ook vriest de sneeuw daar vast.

Ook het openbaar vervoer kwam vanochtend moeilijk op gang. Volgens de NS rijden "mondjesmaat" treinen. De NS en ProRail laten sprinters rijden op een aantal trajecten, maar intercity's vallen nog wel uit. Ook zijn er op veel plaatsen nog wisselstoringen. Dat heeft volgens de NS met de wisselverwarming te maken: deze werkt wel, maar komt niet door de laag sneeuw heen. Wissels kunnen daardoor niet meer goed bewegen.

De treindienstregeling bij vervoerder Arriva is ook aangepast. In Gelderland rijden beperkt treinen en in Friesland en Groningen wordt op de verbinding Groningen-Leeuwarden alleen een uursdienst gereden. In Limburg is het treinverkeer met Arriva wel opgestart.

Op station Utrecht Centraal zorgde de aangepaste dienstregeling voor verwarring:

Nauwelijks treinen op Utrecht Centraal: "' Ik ga maar weer naar huis'

In de steden kampt het tram- en busverkeer met problemen. Zo reden er begin van de ochtend door het hele land nauwelijks bussen van Arriva. In Rotterdam rijden beperkt trams en metro's, maar in Amsterdam en Utrecht is er helemaal geen tramverkeer mogelijk. In Utrecht rijden daarnaast ook geen bussen.

Veel scholen extra dag dicht

Vanwege het winterweer houden veel scholen de deuren nog een extra dag dicht, ook al mogen zij vandaag na bijna acht weken lockdown voor het eerst open. Veel leraren hebben moeite om de scholen te bereiken, zegt de brancheorganisatie PO-raad, en leerkrachten kunnen vanwege de coronaregels niet zomaar kinderen uit andere klassen opvangen.

Wie later vandaag nog een sneeuwwandeling wil maken of een afdaling met de slee wil wagen, zit in ieder geval goed. Het KNMI voorspelt voor later vandaag nog enkele centimeters extra sneeuw. In het oosten en zuidoosten kan zelfs tot 5 centimeter vallen. Wel blijft het de rest van de dag nog ijzig koud, met een gevoelstemperatuur tussen -10 en -15 graden.

Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl