Getty Images
NOS Sport

Brady wint Super Bowl ook met Tampa Bay en wil nóg meer: 'We komen terug'

Tampa Bay Buccaneers heeft net als in 2003 de Super Bowl gewonnen. Aan de hand van een fantastische Tom Brady werd titelverdediger Kansas City Chiefs voor het oog van 25.000 toeschouwers met 31-9 verslagen.

De 43-jarige Brady had met New England Patriots al negen keer in de Super Bowl gestaan (een record) en zes keer (in 2002, 2004, 2005, 2015, 2017 en 2019) de titel veroverd (eveneens een record) alvorens hij in maart naar Tampa Bay verkaste.

En ook na zijn zevende Super Bowl-winst is het nog niet genoeg voor Brady. "We komen terug. Dan weten jullie dat vast", zei hij bij de huldiging van de Buccaneers.

Brady, met 43 jaar en 188 dagen de oudste speler ooit in een Super Bowl, is nu na Peyton Manning de tweede quarterback die met twee clubs de Vince Lombardi-trofee heeft gewonnen. Na afloop werd hij voor de vijfde keer verkozen tot waardevolste speler van de Super Bowl.

Ook Bruce Arians haalde de recordboeken: hij werd op 68-jarige leeftijd de oudste coach die de titel binnensleepte.

The Weeknd treedt op

Voor de wedstrijd droeg de jonge dichter Amanda Gorman (22), die wereldberoemd werd door haar optreden tijdens de inauguratie van president Joe Biden, in een filmpje een gedicht voor. Het gedicht ging over drie mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd tijdens de coronapandemie.

En ook coronatijd was er een halftimeshow. De Canadese popster The Weeknd kwam het podium op. Zijn dansers hadden hun hoofd ingepakt met verband, dat was een statement tegen de plastische chirurgie die veel sterren laten doen.

 • EPA
  The Weeknd verzorgde de halftimeshow.
 • EPA
  Sarah Thomas werd de eerste vrouwelijke official in een Super Bowl ooit.
 • EPA
  Rob Gronkowski is goed voor twee touchdowns
 • EPA
  In het Raymond James Stadium waren 25.000 toeschouwers, de overige 50.000 plaatsen werden grotendeels gevuld met kartonnen borden.
 • EPA
  Kansas-quarterback Patrick Mahomes kwam niet in het stuk voor.

De Buccaneers waren moeizaam aan het reguliere seizoen begonnen, maar wonnen uiteindelijk elf van de zestien wedstrijden. Ze bereikten via drie uitzeges in de play-offs de Super Bowl en werden de eerste ploeg die de NFL-finale in eigen stadion mocht spelen.

De Chiefs werden mede dankzij hun geweldige offensieve kwaliteiten gezien als favoriet, maar quarterback Patrick Mahomes kon mede dankzij de ijzersterke defensie van Tampa Bay zijn receivers maar niet bereiken.

Brady pakt cadeautjes uit

Kansas maakte bovendien op cruciale momenten veel onnodige overtredingen. Brady pakte die cadeautjes maar al te graag uit. Hij vond voor de rust twee keer Rob Gronkowski, die jarenlang Brady's ploeggenoot was bij New England en eigenlijk al gestopt was, maar op verzoek van de sterspeler de gelederen van Tampa Bay Buccaneers was komen versterken.

Ook Antonio Brown en Leonard Fournette waren goed voor een touchdown. Bij Kansas was Harrison Butker goed voor drie fieldgoals.

"Als je eenmaal zo ver bent gekomen, wil je het afmaken ook", zei Brady na afloop. "En dat hebben we gedaan. We geloofden er ook echt in. Ik ben zo trots op al deze jongens hier. We hadden een moeilijke maand november, maar de coach had vertrouwen in ons. We hebben het op het juiste moment weer weten op te pikken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl