EPA
NOS Nieuws

Arrestaties om 'staatsgreep' tegen president Haïti

President Moïse van Haïti heeft meer dan twintig tegenstanders laten oppakken die volgens hem een staatsgreep hadden voorbereid. Onder hen is een hoge politiefunctionaris en een opperrechter die het nieuwe staatshoofd had moeten worden.

Moïse ruziet met de oppositie over wanneer zijn termijn afloopt. Hijzelf betoogt dat hij pas volgend jaar hoeft te vertrekken, omdat er na het vertrek van zijn voorganger Martelly een interim-president voor een jaar werd aangesteld.

Tegenstanders vinden dat zijn vijfjarige ambtstermijn inging op het moment dat Martelly vertrok. Dat betekent dat gisteren officieel zijn laatste dag was.

Protest

Moïse zei dat zijn tegenstanders sinds 20 november van plan waren hem te doden om plaats te maken voor de opperrechter. Volgens de autoriteiten zijn er wapens, geld en munitie gevonden bij de arrestanten. Verdere details over het vermeende complot zijn niet bekendgemaakt.

De leider van de oppositie heeft opgeroepen tot protesten tegen Moïse en burgerlijke ongehoorzaamheid. In de hoofdstad Port-au-Prince kwamen vandaag enkele tientallen betogers bijeen om de arrestatie van de president te eisen.

Hoewel zijn tegenstanders Moïse afschilderen als een dictator in de dop, ontkent de president dat. "Dictators zijn mensen die de macht grijpen en niet weten wanneer ze vertrekken. Ik weet dat mijn termijn afloopt op 7 februari 2022."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl