NOS
NOS Sport

Honkbalpionier Han Urbanus op 93-jarige leeftijd overleden

Voormalig honkballer Han Urbanus is vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden.

De Amsterdammer, die twaalf jaar uitkwam voor de Nederlandse ploeg en in die periode zeven keer op rij Europees kampioen werd, geldt als het boegbeeld van het honkbal in Nederland.

Meetrainen bij de Giants

In 1952 mocht hij als eerste Europeaan zes weken meetrainen met New York Giants, een grootmacht in het Amerikaanse profhonkbal. Daar bleek al snel dat er veel schortte aan de werptechniek van Neerlands beste pitcher van dat moment.

Han Urbanus ontpopte zich na stage bij New York Giants tot honkbalpionier

Gewapend met veel opgedane kennis en een heuse instructiefilm keerde Urbanus terug, waarna hij vol energie en passie zijn honkballende landgenoten ging bijscholen.

Met succes: Nederland groeide uit tot een honkbalbolwerk dat in 1956 vorm begon te krijgen toen Oranje als debutant z'n eerste Europese titel veroverde. Er zouden er tot en met 1965 nog zes op rij volgen.

Vijftig landstitels

Han Urbanus, wiens broer Charles, zoon Charles jr. en kleinzoon Nick het eveneens tot international schopten, speelde 24 jaar voor OVVO. Met de Amsterdamse club greep hij in de jaren vijftig vijf landstitels in successie.

De rechtshandige pitcher werd vijf keer uitgeroepen tot beste werper in de hoofdklasse, drie keer tot meest waardevolle speler en één keer tot beste slagman.

Andere Tijden Sport: Han Urbanus, honkbalpionier

Urbanus is niet de enige grootheid die de honkbalwereld verliest. Zaterdag meldde Amsterdam Pirates al het overlijden van Loek Loevendie, één van de oprichters van de club en decennialang jeugdtrainer.

Loevendie, bij de Pirates bekend als 'ome Loek', werd in 2004 opgenomen in de Hall of Fame van de Nederlandse bond. Het complex van de Pirates draagt zijn naam. Hij werd 88 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl