twitter
NOS NieuwsAangepast

Doden en veel vermisten door afbreken gletsjer in India

In het noorden van India zijn waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen doordat een deel van een gletsjer in de Himalaya is afgebroken. Het ijs van de gletsjer kwam terecht op een elektriciteitscentrale bij een dam in een rivier. Tot nu toe zijn negen lichamen geborgen, meldt de politie.

Volgens de autoriteiten zitten zestien medewerkers van de elektriciteitscentrale ingesloten. Zo'n 140 collega's zijn vermist. Een deel van de dam is verwoest en veel apparatuur werd door het water meegesleurd.

Er ontstonden grote overstromingen. Stroomafwaarts werden ook veel mensen die langs de rivier op zoek waren naar sprokkelhout of hun vee langs de rivier lieten grazen door het water en puin meegesleurd.

De gletsjer ligt in de noordelijke deelstaat Uttarakhand, langs de grens met China. Het ijs kwam terecht in de rivier Alaknanda. In veel rivieren stroomafwaarts was het waterpeil sterk gestegen en werd gewaarschuwd om van de oevers weg te blijven. Volgens de autoriteiten is het gevaar van overstromingen inmiddels geweken.

Omstanders maakten beelden waarop te zien is hoe het water naar beneden kolkt:

Dorpen in dal India geëvacueerd, reddingsteams naar getroffen gebied

Inmiddels is in het gebied een grote reddingsoperatie op gang gekomen. Veel hulptroepen zijn naar het gebied gestuurd en de Indiase luchtmacht helpt met het evacueren van mensen.

In het getroffen deel van India komen overstromingen en aardverschuivingen vaker voor. In 2013 kwamen daardoor in Uttarakhand meer dan 1000 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl