Een vrouw op ski's in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Sneeuwpret ondanks harde wind, teleurstelling in het noorden en zuiden

Nederland is grotendeels verdwenen onder een witte deken sneeuw. Op sommige plekken ligt er een pak van 30 centimeter dik, op andere slechts een klein laagje.

De harde wind maakte het extra koud. Ook op plekken waar het nauwelijks vroor kon het aanvoelen als -10 door de harde wind.

Een weerstation op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen registreerde de hele nacht windkracht 8. Dat betekende dat er daar officieel een sneeuwstorm heerste, de eerste in 11 jaar tijd. Ook in het Waddengebied werd vanmorgen die windkracht gemeten.

In de provincie Brabant sneeuwde het behoorlijk. De witte deken levert prachtige beelden op van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch:

Dronebeelden van het centrum van Den Bosch

Amateurmeteorologen haalden vanmorgen vroeg al de rolmaat tevoorschijn om elkaar via Twitter de plaatselijke sneeuwhoogtes door te geven. Een enkeling kon 30 centimeter meten, vaker kwam 5 tot 10 centimeter voorbij en in Friesland en Groningen treurde men dat er maar een dun laagje te vinden was. Ook in de zuidelijke punt van Limburg bleven vanochtend witte straten uit.

Omdat het een zondag is, zullen vandaag veel mensen van het winterweer willen genieten. In grote delen van het land ligt genoeg sneeuw om poppen van te maken, overheen te sleeën of ballen mee te gooien. Weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat in een vrij brede strook van het land zo'n 8 tot 12 centimeter sneeuw ligt. In het noorden ligt nu nog minder sneeuw, maar daar komt volgens hem nog wel een centimeter of 5 bij.

De sneeuwjacht blijft aanhouden, zegt de weerman, omdat in zo'n beetje het hele land windkracht 6 staat. Halverwege de middag wordt het vanuit het zuiden droog, in het midden van het land wordt het begin van de avond droog en in het noorden van het land stopt het pas rond middernacht met sneeuwen. Het lijkt erop dat we morgen ook nog klein beetje sneeuw kunnen verwachten in het oosten van het land.

 • ANP
  Sneeuwpret in Heiloo
 • ANP
  Sneeuwpret in Heiloo
 • Remco Koers
  Sneeuwpret in Zoetermeer
 • ANP
  Sneeuwpret in Heiloo
 • Joris van Gennip
  Een vrouw op ski's in Amsterdam

Veel mensen trekken er vandaag op uit om van het winterse weer te genieten. In het Gelderse De Steeg werden zelfs de latten ondergebonden:

Sleeën en langlaufen in besneeuwd Nederland: 'Het is gewoon een droom'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl