NOS NieuwsAangepast

Koninginnedag in Thorn en Weert

De viering van Koninginnedag in Limburg is vlekkeloos verlopen. In een zonovergoten Thorn en Weert liep de koninklijke familie ontspannen langs vele activiteiten en presentaties. U kunt de gebeurtenissen in dit live-blog nog eens van minuut tot minuut teruglezen.

13.37 uur: Oranjebezoek Limburg afgesloten

De Oranjes hebben hun bezoek aan Limburg afgesloten. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen is het bezoek bijzonder ontspannen verlopen. Het prachtige weer speelde daarin ook een belangrijke rol. Het live-blog sluiten we hierbij af.

13.35 uur: Koningin bedankt Thorn en Weert

Koningin Beatrix heeft in een afscheidwoord namens haar familie Thorn en Weert bedankt voor de mooie Koninginnedag. "De hartelijkheid en inzet is voor ons overweldigend geweest. Voor ons was het een feest om uw Koninginnedag mee te vieren. Het was een ongelofelijke dag!"

Burgemeester Dijkstra zei trots te zijn op de Weertenaren. Ook hij benadrukte dat het een prachtige, zonovergoten en onvergetelijke Koninginnedag in Limburg is geweest.

13.30 uur: Koninklijke familie op balkon

De route in Weert is afgeloten met veel muziek, zang en dans op een oranje gekleurde markt. De koningin en haar familie staan nu op het balkon van het oude stadhuis (nu een museum), waar ze zien hoe op de toren van de St. Martinuskerk de tekst 'Weert kleurt oranje' wordt onthuld.

13.25 uur: Amsterdam kleurt oranje

Amsterdam kleurt oranje door de mensen die daar Koninginnedag willen vieren. De NS heeft tot het middaguur 90.000 mensen per trein naar de hoofdstad vervoerd, meldde een woordvoerster. Op Amsterdam Centraal zijn 69.000 treinreizigers uitgestapt. Vorig jaar waren dat er 67.000 rond hetzelfde tijdstip.

21.000 mensen pakten tot nu toe de trein naar Amsterdam Zuid. Vanaf dit station kunnen mensen naar het Museumplein lopen. Radio 538 houdt daar een muziekfestijn waar onder anderen Guus Meeuwis, Gerard Joling, Alain Clark en dj Armin van Buuren optreden. Prorail en de NS zijn alert op spoorlopers. Mensen die worden gesnapt, krijgen direct een hoge boete.

13.14 uur: Veel gesprekjes met toeschouwers

De Oranjes nemen veel tijd om even een praatje te maken met toeschouwers en mensen die iets presenteren. De jarige Pieter van Vollenhoven laat zich vrolijk toezingen, terwijl hij door zijn zoon Maurits wordt rondgereden in een oranje gekleurde bakfiets. Onderweg valt er veel lekkers te eten, waaronder het speciale Limburgse varken, livar.

13.10 uur: Limburgse traditie: de vlaai

Een Koninginnedag in Limburg zonder vlaai is natuurlijk ondenkbaar. In Weert ziet het koninklijk gezelschap hoe de vlaaien gemaakt worden. En natuurlijk mag er geproefd worden. 'Heerlijk!', aldus de kroonprins.

12.55 uur: Koningin spuit graffiti

Weert presenteert zich ook als kunst- en cultuurstad. Op de Oelemarkt mag de koningin met een bus graffiti een persoonlijk element toevoegen aan een kunstwerk. Verder zijn er presentaties van dans, muziek en beeldende kunst. Vooral de prinsessen hebben het druk met handen schudden van toeschouwers.

12.50 uur: Prins Pieter-Christiaan over touwbrug

Prins Pieter-Christiaan heeft zich laten verleiden een oversteek over water te maken via een touwbrug. Dat viel hem met zijn nieuwe, gladde schoenen nog niet mee, zei hij achteraf. Maar hij haalde de overkant zonder nat pak.

12.46 uur: Kleine herdenking Apeldoorn

Ongeveer tien mensen hebben vlak voor het middaguur stilgestaan bij de aanslag in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009. Er werden bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de zeven slachtoffers die omkwamen toen Karst T. met zijn Suzuki door de afzettingen reed, in een poging de bus met de koninklijke familie te raken. Nabestaanden legden witte rozen op het monument dat op de kruising van de Loolaan en Jachtlaan staat, schuin tegenover monument De Naald in Apeldoorn.

Vorig jaar was de herdenking groter. Burgemeester Fred de Graaf meldde toen al dat de herdenking eenmalig zou zijn. Hij wilde niet dat één persoon, zijnde Karst T., een claim legt op de viering de komende jaren van Koninginnedag in Apeldoorn.

12.42 uur: Negen aanhoudingen in Groningen

De politie heeft in de stad Groningen in de nacht voor Koninginnedag negen mannen aangehouden. Ze werden opgepakt voor openlijk geweld, mishandeling, openbare dronkenschap en drugsbezit. Dat heeft de politie gemeld. De politie moest bij diverse vecht- en duwpartijtjes optreden. Toch is de druk bezochte nacht goed verlopen, aldus de politie. In Leeuwarden werden drie stappers aangehouden. Er waren in de Friese hoofdstad volgens de politie veel mensen op de been, maar echt grote incidenten deden zich niet voor.

12.35 uur: Oranjes bekijken ontspannen sportactiviteiten

In ontspannen sfeer bekijken de Oranjes diverse sportactiviteiten in Weert. Enkele prinsessen laten zich verleiden om mee te doen aan een potje tafeltennis of basketbal. Máxima laat zich van haar beste kant zien bij het volleyballen. Een paar prinsen doen mee een hockeywedstrijdje.

12.28 uur: Sfeer in Amsterdam 'gezellig druk'

Volgens een woordvoerder van de politie in Amsterdam is het in de hoofdstad 'gezellig druk'. Er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld tot nu toe. Mensen houden zich ook redelijk aan de regels en de routes die van tevoren zijn vastgesteld. De politie waarschuwt wel voor 'de combinatie van drank en zon'.

12.26 uur: Mabel: "Geweldige dag'

Prinses Mabel laat in Weert desgevraagd weten dat ze een geweldige dag heeft in Limburg. "De sfeer hier in Limburg is echt fenomenaal."

12.24 uur: Willem-Alexander mag bolletje schieten

Prins Willem-Alexander krijgt uitleg over het bolletje schieten en mag het daarna zelf proberen. Het is vrij ongevaarlijk, omdat het geweer in een stellage hangt.

12.17 uur: Bezoekje aan schutterijen

Weert kent nog tien schutterijen, die zich op deze Koninginnedag presenteren. Zij laten ook hun vaandels zien.

12.13 uur: Oranje loper langs route

Over de hele route die de koninklijke familie in Weert aflegt, ligt een twee meter brede oranje loper. Het is de eerste Koninginnedag waar over de hele route (en dus niet gedeeltelijk) een loper ligt.

12.10 uur: Koningin is paardenliefhebber

Koningin Beatrix rijdt zelf nog steeds paard. Dat zij in Weert zoveel paarden ziet, doet haar zichtbaar plezier. Ze kijkt met bewondering naar de jonge ruiters.

12.05 uur: Paarden in stadspark

Tweehonderd ton houtsnipppers zijn er in het stadspark gestort voor alle paarden die naar het park gebracht zijn. Het koninklijk gezelschap ziet hier topmenners en ook een Olympische hoefsmid. Weert houdt nog steeds een paardenmarkt in ere.

12.00 uur: Koningin loopt over vaandel

Burgemeester Dijksta van Weert begeleidt het koninklijk gezelschap. De koningin mag als enige over het vaandel lopen. De rest van het gezelschap loopt er dus omheen.

11.57 uur: Koninklijke familie komt aan in Weert

De koninklijke familie is per bus aangekomen in Weert. De prinsen Bernhard en Pieter-Christiaan lopen een stukje van de route niet mee, omdat ze allergisch zijn voor paarden. Weert is paardenstad, dus paarden spelen op deze dag ook een belangrijke rol.

11.40 uur: Treinverkeer verloopt rustig

Het treinverkeer in Nederland verloopt tot nu toe rustig. Dat meldt de NS. Rond 11.00 uur waren er zo'n 17.000 mensen per trein in Amsterdam aangekomen. Volgens een woordvoerder is de sfeer gezellig en goed in de hoofdstad.

Volgens een woordvoerder van Pro-Rail heeft zich vlak voor Amsterdam één incident voorgedaan met een trein uit Noord-Holland. Vlak voor het Centraal Station stapten negen reizigers uit en liepen verder over het spoor. De politie heeft direct boetes uitgedeeld van 200 euro. Er wordt dit jaar extra streng gecontroleerd op mensen die over of bij het spoor lopen.

11.26 uur: 'Formele Beatrix doet het goed'

Historica en journalist Daniele Hooghiemstra verklaart de gestegen waardering voor Beatrix uit het feit dat ze nooit in het nieuws is vanwege schandalen. Haar formele aanpak wordt toch gewaardeerd. Willem-Alexander is meer persoon dan functionaris en dat maakt hem kwetsbaar. Mensen weten niet of hij de formele taken wel goed gaat uitvoeren, aldus Hooghiemstra in de Koninginnedag-uitzending op Nederland 1. Het feit dat het vertrouwen in de prins daalt, heeft volgens haar toch te maken met de Mozambique-affaire.

11.18 uur: Koninklijke familie neemt afscheid in Thorn

De koninklijke familie verlaat het zonnige Thorn, na een geslaagd bezoek. Het bezoek is een kwartier uitgelopen. Burgemeester Strous: "Dit is wat ik me ervan had voorgesteld." Volgens de burgemeester heeft de koningin het erg naar haar zin gehad. De koningin is nu op weg naar Weert.

11.15 uur: Vertrouwen in kroonprins nog niet helemaal hersteld

Ondanks zijn teruggelopen populariteit, hebben nog altijd zes op tien Nederlanders veel tot zeer veel vertrouwen in prins Willem-Alexander als toekomstig koning. Wel zet de daling door, die in 2009 werd ingezet, toen de 'Mozambique-affaire' speelde. In 2010 en 2009 had respectievelijk 62% en 73% van de bevolking vertrouwen in de kroonprins als koning. Dat blijkt uit resultaten van de Koninginnedag-enquête.

11.10 uur: Máxima doet het onverminderd goed

Prinses Máxima blijft onverminderd populair in Nederland. Zij wordt vooral gewaardeerd om haar uitstraling, spontaniteit en betrokkenheid. Op de open vraag wat zij beter zou kunnen doen, kon bijna niemand antwoord geven. Dat blijkt uit resultaten van de Koninginnedag-enquête.

11.05 uur: Populariteit koningin gestegen

Koningin Beatrix is na prinses Máxima het meest populaire lid van de koninklijke familie. De koningin heeft de plek ingenomen van prins Willem-Alexander, die in voorgaande jaren altijd op twee stond. De prins moet nu genoegen nemen met een derde plaats. Dat is een van de uitkomsten van de Koninginnedag-enquête 2011. De NOS laat die enquête jaarlijks uitvoeren door onderzoeksbureau Synovate.

10.56 uur: Pieter van Vollenhoven toegezongen

Pieter van Vollenhoven wordt meerdere keren langs de route toegezongen vanwege zijn verjaardag. 'Jaa, 27!', roept van Vollenhoven luid. Helaas, zijn werkelijke leeftijd is sinds vandaag 72.

10.54 uur: Willem-Alexander slaat de trom

Prins Willem-Alexander mag even op de trom slaan na een optreden van het slagwerkersensemble van de harmonie St. Michael. Speciaal voor Koninginnedag speelden ze 'Royal Rythm'.

10.40 uur: Prinsen rusten uit in troon

Prins Maurits heeft plaatsgenomen op een troon die de Amalia-cup heeft gewonnen. De troon is gemaakt door kinderen van een basisschool in Thorn. Langs de route staan 25 tronen. Ook prins Constantijn probeert een troon uit. Gevraagd naar hoe het zit, zegt de prins: "Vorstelijk."

10.31 uur: Levende standbeelden

Levende standbeelden beelden de rijke historie uit van Thorn. Pieter van Vollenhoven is onder de indruk van de perfect stilstaande Heilige Michael. Een van de harmoniën in Thorn is naar deze Michael vernoemd. Er wonen nog steeds veel notabelen in Thorn, vanwege die rijke historie. Ook de 'waswieven' staan langs de route. Vroeger deden zij de was in een beek. Nu wordt de term nog gebruikt als scheldwoord voor roddelende vrouwen.

10.25 uur: Stiftdames bieden munt aan

In vroeger tijden hadden de stiftdames het bestuursrecht in Thorn. Ze sloegen ook hun eigen munt. Met de komst van de Fransen zijn de stiftdames gevlucht. Speciaal voor de gelegenheid hebben Thornse 'stiftdames' een munt laten gieten, die aan de koningin wordt aangeboden.

10.20 uur: Tango voor prinses Máxima

Prinses Máxima luistert met een glimlach naar een tango die gespeeld wordt. Willem-Alexander neemt even kort het dirigentschap op zich. Het echtpaar was gisteren nog in Londen bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton. Ze keerden tijdig terug naar Nederland vanwege de viering van Koninginnedag vandaag.

10.15 uur: Koningin neemt woestijnhavik op arm

Koningin Beatrix neemt een woestijnhavik op haar arm. Ze heeft er duidelijk ervaring mee. Tijdens het staatsbezoek aan Qatar nam zij ook al een havik op de arm. Willem-Alexander probeert het ook, maar de vogel vliegt eerst naar prinses Máxima. Bij de volgende poging landt de havik ook bij Willem-Alexander op de arm.

De jarige Pieter van Vollenhoven heeft ook duidelijk plezier in het op de arm nemen van de woestijnhavik, maar zijn echtgenote prinses Margriet moet er niet veel van hebben.

10.10 uur: 'Koninginnedag staat voor wij-gevoel'

Burgemeester Strous: "Koninginnedag is een belangrijke pijler voor het wij-gevoel. Dat willen wij u graag laten zien in Thorn." Het gezelschap maakt nu een rondgang door Thorn, waar geschiedenis en streektradities centraal staan.

10.08 uur: Koninklijke familie in Thorn

De koninklijke familie is per bus aangekomen in Thorn. Daar zijn ze ontvangen door burgemeester Strous van de gemeente Maasgouw en commissaris van de koningin in Limburg, de heer Frissen. Zoals de burgemeester voorspelde, dragen de prinsessen toch hoge hakken, ondanks de lastige keien in Thorn. "Ik heb u gewaarschuwd", grapte de burgemeester tegen de prinsessen. Prinses Margriet draagt een mitella: zij heeft haar middenhandsbeentje gebroken.

10.05 uur: Paar duizend bezoekers in Thorn

Het aantal bezoekers in Thorn is lager dan verwacht: het zijn er volgens de politie zo'n 3000 á 4000.

10.01 uur: Koninklijke familie per helikopter aangekomen

Koningin Beatrix en haar familie zijn per helikopter in Limburg aangekomen. Ze arriveren straks per bus in Thorn, waar ze ontvangen worden door de burgemeester.

10.00 uur: 'Bokken' en 'geiten' in Thorn

Thorn kent twee muziekverenigingen: de Bokken en de Geiten. Van oudsher is er rivaliteit tussen beide verenigingen, maar vandaag telt alleen dat ze beide mooie muziek willen brengen voor het koninklijke gezelschap.

09.55 uur: Keien lastig voor prinsessen

Het straten in het centrum van Thorn hebben mooie, kleine keien, die alleen lastig lopen voor vrouwen op hakken. Burgemeester Strous van Maasgouw (waar Thorn onder valt) heeft de prinsessen daarom aangeraden geen hoge hakken te dragen. "Maar ik durf er een fles wijn om te verwedden dat ze daar niet naar geluisterd hebben", aldus de burgemeester.

09.51 uur: Live-uitzending op Nederland 1

Volg het bezoek van de koninklijke familie in Limburg live op Ned. 1 of via deze livestream.

09.50 uur: Kleine stadje Thorn is er klaar voor

Het kleine witte stadje Thorn is vol met mensen die wachten op de komst van de koninklijke familie. De zon schijnt en de stemming is goed. Het stadje is zo klein dat het een soort 'rondje om de kerk' wordt, volgens verslaggever Menno Reemeijer op Nederland 1.

09.47 uur: Rutte wenst Nederland mooie Koninginnedag

Premier Rutte wenst de koningin en haar familie en heel Nederland een mooie Koninginnedag, met mooi weer. De premier feliciteert Pieter van Vollenhoven met zijn verjaardag. Hij wordt vandaag 72 jaar. Rutte sprak zijn boodschap uit op televisie, kort voor de start van het koninklijk bezoek aan Limburg.

09.45 uur: Aanhoudingen in Koninginnenacht

In Amsterdam zijn in de nacht voor Koninginnedag negentig mensen aangehouden door de politie. Desondanks spreekt de politiek van een 'rustige en gezellige nacht'. Inmiddels is de opbouw voor de vrijmarkt in volle gang. De politie verwacht, net als andere jaren, veel mensen in de hoofdstad.

In Utrecht had de politie het in vergelijking met vorige jaren drukker met kleine incidenten in de nacht voor Koninginnedag. Over het aantal arrestaties kon de politiek nog niets zeggen. De gemeente komt later op de dag met meer informatie.

09.35 uur: Strenge veiligheidsmaatregelen

Zo'n 1300 agenten zijn ingezet om de veiligheid tijdens het koninklijk bezoek te waarborgen. 220 agenten zijn opgeleid om afwijkend gedrag in de mensenmenigte te ontdekken. Mensen mogen langs de route geen klapstoelen, krukjes, blikjes, koelboxen en alcoholische dranken bij zich hebben. Tot honderden meters van de route is gemotoriseerd verkeer verboden.

09.30 uur: Vele Oranjefans verwacht in Thorn en Weert

Thorn rekent vandaag op 10.000 tot 15.000 mensen langs de route tijdens het bezoek van de koninklijke familie. In Weert worden 60.000 tot 80.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl