Basketbalsters lopen EK mis door nederlaag in en tegen Slowakije

Basketbalsters grijpen naast kwalificatie voor EK

De Nederlandse basketbalsters hebben zich niet geplaatst voor het EK dat in juni in Frankrijk en Spanje gehouden wordt. Oranje had een zege op Slowakije nodig, maar verloor in Piestany met 61-50.

Oranje beleefde een valse start, want het kwam al snel met 8-0 achter en scoorde zelf pas na ruim drie minuten. In het vervolg bleef het aanvalsspel ondermaats, maar de Slowaakse vrouwen hadden hun vizier evenmin op scherp staan. Daardoor bleef de achterstand bij rust beperkt tot 21-29 en was er nog hoop op een goede afloop.

Maar ook in de tweede helft was het spel van de ploeg van coach van Hakim Salem slordig en werden er talrijke loopfouten gemaakt. Oranje kreeg het gat nooit kleiner dan drie punten en het eerste EK sinds 1989 bleef dan ook een utopie.

Eindstand EK-kwalificatiegroep H

1. Slowakije 4-6 (261-252)
2. Hongarije 4-6 (257-250)
3. Nederland 4-6 (248-264)

Slowakije is door het verschil van elf punten de gelukkige derde in groep H, want dankzij die marge werd Hongarije van de eerste plaats verdrongen.

'Onze schoten vielen niet'

De teleurstelling aan Nederlandse zijde was uiteraard groot. "Ik heb er geen woorden voor", stamelde Salem kort na de deceptie. "We hebben keihard verdedigd, maar aanvallend liep het niet. Tegen dit team moet je zeker 70 punten maken, maar onze schoten vielen vandaag niet."

"Slowakije blijkt ons niet goed te liggen", verwees hij naar de nederlaag van vorig jaar november tegen dezelfde opponent die afgelopen donderdag nog met 57-65 ten onder was gegaan tegen Hongarije.

'Er zaten te weinig speelsters in de wedstrijd, onwijs zuur'

"Onwijs zuur", treurde Laura Cornelius. "We zijn niet goed begonnen en liepen eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten. We toonden wel wat veerkracht, maar hadden niet genoeg speelsters in de wedstrijd zitten om er overheen te gaan."

Loyce Bettonvil hield er niettemin de moed in. "Ik denk dat we echt een heel goed en jong team hebben waar we de komende jaren heel veel mee kunnen bereiken en heel veel mee kunnen groeien. Dat biedt wel vertrouwen in een mooie toekomst."