Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander hebben stuivertje gewisseld op de ranglijst van het meest populaire lid van de koninklijke familie. Al jaren staat de top drie vast: op één prinses Máxima, gevolgd door prins Willem-Alexander en koningin Beatrix als derde.

Dit jaar vindt vijftien procent van de Nederlanders de koningin echter het sympathiekst, terwijl de kroonprins dit jaar in de ogen van acht procent van de bevolking de favoriet is. Prinses Máxima blijft de meest geliefde Oranje. Voor ruim de helft (53 procent) van de Nederlanders is zij de nummer één.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Koninginnedagenquête, die onderzoeksbureau Synovate voor de vijfde keer in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd. Voor dit onderzoek werden ruim 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. Bekijk hier (.pdf) alle resultaten.

Moderner

Nederland blijkt even koningsgezind als vorig jaar. Driekwart (73 procent) van de Nederlanders wil vasthouden aan de monarchie met koningin Beatrix aan het hoofd van de regering.

Overigens vinden zes op tien ondervraagden dat het koningschap na de troonswisseling best wat moderner mag. Daarbij denkt de Nederlandse bevolking niet meteen aan het omvormen van het 'instituut Oranje' in relatie tot macht en invloed in de regering, maar vooral aan privileges en jaarinkomen. 17 procent vindt dat Nederland een republiek moet worden.

Koningin Beatrix' populariteit is dit jaar dus gegroeid. En vergeleken met 2010 wordt ze vaker als betrokken, menselijk, meelevend en minder afstandelijk gezien. Driekwart van de Nederlanders is tevreden over de wijze van regeren van de vorstin.

Net als voorgaande jaren vindt de helft van Nederland de koningin formeel. Verder zien we nog altijd graag dat de koningin in het openbaar haar persoonlijke mening uitspreekt, ook in politiek gevoelige kwesties. Dit geeft bijna 63 procent van de Nederlanders aan, tegen 68 procent vorig jaar.

Uitstraling

Ondanks zijn teruggelopen populariteit, hebben nog altijd zes op tien Nederlanders (zeer) veel vertrouwen in prins Willem-Alexander als toekomstig koning. Wel zet de daling door, die in 2009 werd ingezet, toen de 'Mozambique-affaire' speelde. In 2010 en 2009 had respectievelijk 62 procent en 73 procent van de bevolking vertrouwen in de kroonprins als koning.

Spontaniteit, betrokkenheid en een mooie, vriendelijke uitstraling zorgen voor de populariteit van prinses Máxima, die dit jaar precies tien jaar geleden officieel aan Nederland werd voorgesteld. Een derde van de ondervraagden ziet Máxima bij voorkeur als prinses in plaats van moeder of werkende vrouw.

De open vraag wat de vrouw van Willem-Alexander beter zou kunnen doen, kon bijna niemand beantwoorden.

STER reclame