ANP
NOS Nieuws

Tientallen omwonenden klagen Tata Steel aan voor het schaden van de gezondheid

Tientallen omwonenden van Tata Steel gaan de staalfabrikant in IJmuiden aanklagen voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Advocaat Bénédicte Ficq gaat namens hen aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

"Tata Steel weet verdomd goed wat er allemaal de lucht in gaat", zei Ficq in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar zijn de stressklachten van omwonenden enorm. "Zij willen gewoon normaal leven; het raam opendoen zonder dat ze eerst de windrichting moeten checken."

Ficq wacht nog een paar weken met de aangifte, in de hoop dat meer mensen zich bij de strafzaak aansluiten. Ook een aantal stichtingen, zoals Duinbehoud, heeft zich aangesloten.

Justitie is zelf ook bezig met een zaak tegen de staalfabrikant, vanwege het overtreden van de milieuvergunning. De staalproducent zou niet genoeg zijn best hebben gedaan om de verspreiding van schadelijke stoffen te voorkomen.

Onderzoek naar vervuiling

Intussen doet het RIVM onderzoek naar de vervuiling in de omgeving van de staalfabriek. Het instituut neemt daarvoor monsters af in Wijk aan Zee, IJmuiden, Velsen en Beverwijk. Het verwacht volgend jaar de resultaten te publiceren.

Advocaat Ficq denkt dat ze een sterke zaak heeft. "Er zijn voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld door deskundigen waaruit blijkt dat dit gebied veel ongezonder is dan andere gebieden", zei ze op NPO Radio 1. Als voorbeeld noemt ze onderzoek van de GGD dat aantoonde dat er in het gebied rond de fabriek veel meer longkanker voorkomt.

In het Noordhollands Dagblad zegt Ficq dat ze ook makkelijk denkt te kunnen bewijzen dat Tata Steel de vergunningvoorschriften op grote schaal overtreedt. Gerechtelijke instanties en de provincie hebben al verschillende overtredingen vastgesteld. Daar zijn ook dwangsommen voor opgelegd.

Grafietregens

Behalve Tata Steel krijgt ook slakverwerker Harsco op hetzelfde industrieterrein te maken met een aangifte. Die firma verwerkt de restproducten van Tata en was van 2016 tot 2019 verantwoordelijk voor de grafietregens in Wijk aan Zee en IJmuiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl