NOS Nieuws

Leuvense studenten alsnog geschorst, na fatale ontgroening in 2018

Zeven studenten die betrokken waren bij een fataal ontgroeningsritueel in België zijn geschorst van de Katholieke Universiteit Leuven. Een aantal van hen is er voorgoed niet meer welkom.

"De zeven studenten worden voor een aantal jaren weggestuurd, sommigen definitief", licht vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans het besluit toe bij de Belgische omroep VRT.

Bij het ontgroeningsritueel eind 2018 kwam de 20-jarige Sanda Dia om het leven. Na een onderzoek kregen de betrokken studenten door de KU Leuven een jaar later een maatschappelijke taakstraf opgelegd en moesten ze een essay schrijven.

Hoe zijn ontgroening de Belgische student Sanda Dia fataal werd

De zaak maakte veel los in Belgie en er kwam veel kritiek op de straffen die de universiteit de groep had gegeven. In september vorig jaar opende de KU Leuven daarom een nieuw onderzoek, waarbij inzage werd verkregen in het strafdossier.

Mede op basis van deze nieuwe informatie kwam de universiteit tot de vandaag opgelegde schorsingen, waarmee de zaak formeel klaar is. "Maar afronden kunnen we dit drama nooit", zegt rector Luc Sels, die spreekt van "een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de KU Leuven".

Liters alcohol en visolie

Dia werd tijdens het ontgroeningsritueel onder meer gedwongen liters visolie en alcohol te drinken. Ook moest hij urenlang buiten in een put met koud water zitten. Leden van het dispuut plasten vervolgens over hem heen. Ook werd hij racistisch behandeld. Dia overleed een paar dagen na de ontgroening in het ziekenhuis.

Het dispuut Reuzegom is inmiddels opgeheven. Tegen de studenten loopt nog een strafzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl