ANP

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4246 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 208 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve testen vaak relatief groot, doordat mensen zich direct na het weekend het meest laten testen. Dat is de dagen daarna terug te zien in de cijfers.

Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests wel al een tijdje. De afgelopen week met 18,5 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) vrezen echter dat de cijfers de komende weken weer gaan stijgen, vanwege met name de meer besmettelijke Britse variant die inmiddels de dominante vorm van het virus lijkt te zijn geworden in Nederland.

NOS

In de ziekenhuizen nam de bezetting het afgelopen etmaal versneld af, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 2121 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 602 op de IC. Dat zijn in totaal 93 covid-patiënten minder dan gisteren. Begin januari was de druk op de ziekenhuizen het hoogst; sindsdien is de bezetting met 27 procent gedaald.

NOS

Ook het aantal coronadoden loopt terug, hoewel er nog steeds veel slachtoffers vallen. Bij het RIVM werden tot 10.00 uur 67 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 62. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 61 doden per dag, tegen 70 doden per dag een week eerder.

NOS

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 602 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er nog 692.

STER reclame