Hoogwater bij de John Frostbrug in Arnhem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Hoogwater in de grote rivieren houdt nog even aan

Het water in de grote rivieren blijft wat langer hoog staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Zaterdag bereikt de Rijn bij Lobith een piek, maar omdat het in het stroomgebied van de rivier in Duitsland en Zwitserland de komende dagen opnieuw gaat regenen, zal de hoge waterstand in Nederland na het weekeinde nog aanhouden.

Rijkswaterstaat denkt dat het water pas in de loop van volgende week gaat zakken. De waterstand van de Rijn is zaterdag naar verwachting ongeveer 14,50 meter boven NAP. Vanaf 12 meter boven NAP stromen uiterwaarden langs de Rijn, de Waal en de IJssel onder.

Veel veren en ponten zijn al uit de vaart genomen omdat ze de wal niet meer kunnen bereiken. Kades langs de rivieren staan blank en natuurbeheerders sluiten steeds meer wandelpaden in de uiterwaarden af.

Waterschap Rivierenland maakt zich nog geen zorgen over de hoge waterstand in de Waal. Het waterschap zegt tegen Omroep Gelderland dat het water op veel plaatsen tegen de dijk aan staat en dat die dijken hun werk doen.

"En we inspecteren die dijken elke dag, om te kijken hoe ze erbij liggen. We hebben voor nu één coupure gesloten en we bekijken het van dag tot dag. Het ziet er nu naar uit dat de piek in het weekend niet zó hoog komt, dat de coupure in Tiel dicht moet. De snelle stijging van het water is er wat uit, nu vlakt het wat af."

De Maas stijgt vandaag weer even, nadat die rivier afgelopen weekeinde al een piek bereikte. Nu passeert een klein hoogwatergolfje door de aanhoudende regen. Morgen zakt het water weer.

 • Ton Arbouw
  Hoogwater bij Tiel
 • Omroep Gelderland
  Kanoën op de Spiegelwaal bij Nijmegen
 • Ton Arbouw
  Hoogwater bij Tiel
 • Waterschap Rivierenland
  Hoogwater bij Heerewaarden
 • Ton Arbouw
  Hoogwater bij Tiel

Advertentie via Ster.nl