Dit is vermoedelijk de auto waarin Slim reed Reuters

In het zuiden van Libanon is publicist Lokman Slim, een bekend criticus van Hezbollah, vermoord aangetroffen.

Het vermoeden is dat Hezbollah erachter zit, een door Iran gesteunde sjiitische organisatie die zijn machtsbasis in Zuid-Libanon heeft. Hezbollah staat op de Europese terreurlijst.

Slim, zelf een sjiiet, werd sinds gisteravond vermist, nadat hij in Zuid-Libanon bij een vriend op bezoek was geweest. Hij vertrok in zijn huurauto richting Beiroet, waar hij woonde, maar kwam daar niet aan, waarna familie en vrienden alarm sloegen.

Militairen vonden zijn lichaam in de auto die hij had gehuurd. Dat was in door Hezbollah gecontroleerd gebied in de buurt van de stad Nabatiyeh. "Hij was in zijn hoofd geschoten", zei zijn vriend Makram Rabah, hoogleraar aan de Amerikaanse Universiteit in Beirut, tegen de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Lokman Slim in 2019 EPA

"Dit nieuws gaat vanochtend als een schokgolf door Libanon en de regio", zegt correspondent Daisy Mohr. "Veel Libanezen zijn woedend en verdrietig omdat juist de moedige Lokman Slim is vermoord die zich keer op keer uitsprak tegen de verstarde politieke verhoudingen en de corruptie in zijn land en tegen Hezbollah."

Slim werd door tegenstanders uitgemaakt voor spion en 'vriend van de buitenlandse ambassades'. Slim kwam zelf uit een sjiitisch milieu. Zijn felle kritiek op Hezbollah en andere sjiitische groeperingen werd door hen absoluut niet op prijs gesteld.

Slim zei dat hij door Hezbollah met de dood werd bedreigd. Er zijn meerdere pogingen gedaan om hem de mond te snoeren.

Neergaande spiraal

"Tijdens de demonstraties in Libanon die eind 2019 begonnen, kwam ik Slim dagelijks tegen", zegt Mohr. "Dagenlang zat hij in een tent in het centrum van Beiroet met een kopje sterke koffie. Overtuigd dat Libanon een betere toekomst verdiende."

Mohr ziet dat de vrijheid van meningsuiting in Libanon steeds meer onder druk komt te staan. "De dood van Slim is het volgende hoofdstuk in een neergaande spiraal. Dit is een duidelijke boodschap voor iedereen die zich kritisch uitspreekt tegen Hezbollah en het systeem."

STER reclame