Carel Eiting draagt het rugnummer 14 bij Huddersfield Town
NOS Voetbal

Geïnspireerd door schaker Carlsen ontdekt Eiting charme van Engelse voetbal

 • Jitse Bos

 • Jitse Bos

"Ik was in Cuba. Dan loop je door een wijk en daar zitten mensen van alle leeftijden te schaken tegen elkaar. Ze spelen wat, wisselen door. Mensen kijken. Je kan meespelen. Daar kan ik echt van genieten."

Dat voetballer Carel Eiting een fervent schaakliefhebber is, is geen geheim. Hij volgde afgelopen zondag met grote interesse de ontknoping van het Tata Steel-toernooi. "Ik heb de finale gezien. Ik vind schaken waanzinnig. Het is echt heel leuk. Als je je iets meer verdiept in het schaken... Die Magnus Carlsen... Wat die man kan..."

De 22-jarige Eiting heeft dit seizoen zijn vleugels uitgeslagen. Hij is nog altijd speler van Ajax, maar wordt dit seizoen verhuurd aan Huddersfield Town. Hij is echter tijdelijk terug in Nederland. Bij Fysiomed in Amsterdam revalideert hij van een knieblessure met als doel snel weer fit te zijn voor het slot van de competitie in het Championship, het tweede niveau in Engeland.

 • NOS
  Eiting heeft een knieblessure en revalideert in Amsterdam
 • NOS
  Eiting doet oefeningen in de gym van Fysiomed
 • NOS
  Eiting staat onder contract bij Ajax en wordt verhuurd aan Huddersfield Town
 • NOS
  Eiting in de gym van Fysiomed

Kun je schaken met voetbal vergelijken?
"Je moet het zo zien: als schakers een wedstrijd voorbereiden, weten ze van elkaar alle wedstrijden en alle zetten uit het hoofd. Je moet superintelligent zijn. Stel je voor dat we met Ajax een wedstrijd tegen Feyenoord spelen en alle wedstrijden en statistieken van elke speler uit ons hoofd weten..."

"Bij het schaken is het simpel: als je één fout maakt, is het klaar. Dan heb je verloren. De druk die er ligt in de voorbereiding, is gigantisch. Bij voetbal is de voorbereiding ook belangrijk. Natuurlijk pakken we dat ook professioneel aan, maar dat is met schaken anders."

En als je het naar het voetbal vertaalt?
"Ik ben iemand die constant om zich heen kijkt en dus vooruitdenkt. Hoe kan ik vrijlopen, waar kan ik vrijlopen, hoeveel tijd heb ik en hoe kan ik iets creëren in een wedstrijd? Ik probeer daarover na te denken. En als je je tegenstander goed kent, weet je hoe hij loopt, waar hij vaak voor kiest. Met schaken doe je dat 24/7."

Hoewel hij regelmatig een potje schaakt, is Eiting bescheiden over zijn eigen niveau. "Met schaken kan ik zo'n vier stappen vooruitdenken. Carlsen tachtig, zeg maar. Dat is echt ongelooflijk. Het wordt zeker onderschat, maar dat is helemaal niet belangrijk. Ik kan me voorstellen dat mensen het geen sport vinden, maar iedereen heeft zijn eigen mening. Ik weet dat Carlsen de hele dag door ermee bezig is. Moet je nagaan. Je zou zeggen dat je er gek van wordt."

Terug naar het voetbal. Hoe komt een jongen van Ajax bij Huddersfield Town terecht? Dat is niet over één nacht ijs gegaan, legt Eiting uit. "Ik heb vijf gesprekken gehad bij Huddersfield Town. Met verschillende personen. Ik heb gezien hoe ze trainden. Ze hebben mij allemaal dingen uitgelegd en verteld."

En die gesprekken gaven de Amsterdammer veel vertrouwen. Huddersfield Town, met Carlos Corberán aan het roer, is niet van de mouwen opstropen en ballen naar voren schieten. Als voormalig assistent heeft de Spaanse trainer geleerd van Marcelo Bielsa, die vorig seizoen Leeds United met attractief voetbal naar de Premier League loodste.

 • Getty Images
  Carel Eiting in de wedstrijd tegen Reading
 • Getty Images
  Carel Eiting in het shirt van Huddersfield Town

"En het Championship heeft 46 competitiewedstrijden. Ik wilde veel wedstrijden spelen. In Engeland wordt heel veel gevraagd van het box-to-box-spel. Dat dynamische aspect wilde ik graag toevoegen aan mijn spel", legt Eiting uit.

"Alles gebeurt hier op hoge intensiteit. Elke oefening op de training, zoals een pass- en trapvorm, wordt gecombineerd met een sprint. Het is een heel andere spelopvatting dan bij Ajax. Heel pittig. In het begin was ik echt gesloopt na een wedstrijd. Als je alleen maar denkt: hoe Ajax het doet, is het beste, dan wordt het lastig. Ik moest uit mijn comfortzone."

Hoe romantisch de voetbalopvatting van Huddersfield Town ook is, het Engelse voetbal leent zich er niet altijd voor om lekker combinatiespel op de mat te leggen.

"Neem bijvoorbeeld het uitduel met Barnsley", begint Eiting. "Een dramatisch en klein veld. Je komt daar en je weet al: hier wordt niet gevoetbald vandaag. Zij hadden de aftrap, schoten de bal zo over de zijlijn bij ons en gingen druk zetten. Een ingooi is altijd een soort corner. De centrale verdedigers gaan mee."

Eiting maakte ook kennis met Wycombe Wanderers. "Daar heb je die grote spits: Adebayo Akinfenwa. Die jongen is enorm sterk en groot. En dat is hun systeem: alle ballen op hem. Tijdens de voorbereiding op die wedstrijd zei de trainer tegen twee spelers: 'Allebei in de spits, naast elkaar'. Dus twee spelers moesten Akinfenwa nadoen op de training, want samen waren ze net zo groot als hij alleen."

Adebayo Akinfenwa

Eiting vocht ineens duels uit met de 102 kilo zware spierbundel Akinfenwa. "De trainer zei vooraf tegen me: 'Morgen is het een wedstrijd die jij nog nooit hebt gespeeld in je leven, maar je moet wel zorgen dat je wat gaat laten zien. En dat je je ook aanpast aan de omstandigheden. Jij moet ook je duels winnen en je kopduels winnen'."

"Ik ben sterker geworden, maar ik moet het natuurlijk van mijn voetballende kwaliteiten hebben. Ik zie dat het beter gaat, met het fysieke. Ik maak veel stappen", aldus Eiting, die opvallend genoeg nog geen enkele gele kaart kreeg in Engeland.

Eiting hoopt over een week of zes zijn rentree te maken en nog wat wedstrijden mee te pakken in Engeland voordat hij terugkeert bij Ajax. En wat er dan gebeurt? "Ik heb na dit seizoen nog één jaar een contract, dus eigenlijk is het vrij simpel. Of je wordt verkocht of je verlengt... Ik moet nog om tafel met Ajax. Ik laat alles open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl