Wopke Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra wil salarissen commissarissen niet verhogen, Kamer opgelucht

Minister Hoekstra van Financiën heeft nooit voorgesteld om de salarissen van commissarissen van staatsbedrijven met 15 tot 20 procent te verhogen. Dat zei hij vanmorgen in een debat met de Tweede Kamer, die opgelucht reageerde. "Dat voorstel heeft dus nooit op tafel gelegen", erkende SP-Kamerlid Alkaya na het antwoord van de minister.

Het Financieele Dagblad schreef gisteren dat Hoekstra had voorgesteld om de vergoeding van commissarissen van staatsbedrijven als Schiphol, Tennet en Holland Casino fors te verhogen, omdat er inmiddels een flinke kloof is met wat hun collega's bij private ondernemingen krijgen.

De Tweede Kamer was daar over de hele breedte kwaad over. Hoekstra's eigen partij (CDA) stelde vanmorgen in een debat het "erg merkwaardig" te vinden om in deze tijd, waarin bedrijven zich grote zorgen maken over hun toekomst, te praten over loonsverhoging voor commissarissen.

VVD-Kamerlid Van der Linden vroeg zich af: "Moet er echt nu, middenin deze crisis, iets worden gedaan aan de salarissen van de top? Ik zie het niet en eerlijk gezegd wil ik er gewoon niet over nadenken."

Ook op Twitter reageerden mensen fel:

Hoekstra zei in het debat dat het 'voorstel' waar de krant over schrijft, uit een brief komt die hij in december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin zei hij toen zich te kunnen vinden in de conclusie van een onderzoek dat gekeken moet worden hoe commissarissen salarissen kunnen krijgen, die "een betere reflectie zijn van de bestede tijd en verantwoordelijkheden".

Maar, schreef hij daarbij: "Het kabinet acht een verhoging van de beloningen voor commissarissen op korte termijn niet gepast, vanwege de ontwikkelingen rondom covid-19". In het debat voegde Hoekstra daar nog aan toe dat we "ruimschoots in het nieuwe kabinet zullen zitten" voordat de tijd zich weer leent "voor dit soort discussies".

Na de uitleg van de minister legde de hele Kamer zich er direct bij neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl