Navalny in de rechtbank in Moskou gisteren
NOS Nieuws

Internationale gemeenschap veroordeelt celstraf Russische oppositieleider Navalny

De veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny van gisteravond leidt tot harde kritiek uit het buitenland. Meerdere regeringsleiders veroordelen de 3,5 jaar celstraf en roepen op tot onmiddellijke vrijlating van Navalny.

Minister Blok zegt dat hij zeer bezorgd is over de veroordeling van de oppositieleider. "Iedereen heeft het recht op vrije meningsuiting en een eerlijk proces", schrijft hij op Twitter. "We roepen de Russische autoriteiten op om Navalny onmiddellijk vrij te laten, net als iedereen die de afgelopen weken bij de protesten zijn gearresteerd."

Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is de veroordeling in strijd met de rechtstaat en ze roept op om het geweld tegen vreedzame demonstranten te stoppen. Ook voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en landen als de VS, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de straf.

De Britse premier Johnson noemt Navalny's veroordeling op Twitter "pure lafheid":

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wuift de kritiek weg. "Bemoei je niet met binnenlandse aangelegenheden van een zelfstandig land. We raden iedereen aan om zich op hun eigen problemen te richten", zei een woordvoerder.

Honderden arrestaties bij rechtbank

Navalny moet 3,5 jaar de cel in vanwege een voorwaardelijke celstraf uit 2014 wegens fraude. Een rechter in Moskou zette die straf gisteravond om in een onvoorwaardelijke straf, omdat hij zijn voorwaarden had geschonden door vorig jaar niet te verschijnen op een hoorzitting. Op dat moment herstelde hij in Duitsland van een aanslag met een zenuwgif.

Omdat het jaar huisarrest van de straf wordt afgetrokken moet de oppositieleider volgens zijn advocaat nog twee jaar en acht maanden uitzitten.

Aanhangers van Navalny demonstreerden gisteren bij de rechtbank. De politie arresteerde meer dan 900 mensen. Agenten probeerden het gebied rond de rechtbank hermetisch af te sluiten.

NOS op 3 maakte deze video over Aleksej Navalny, de naam die Poetin weigert uit te spreken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl