Paleis Het Loo
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Eeuwenoude bomen van Paleis Het Loo mogen worden gekapt

Omwonenden van Paleis Het Loo die het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin wilden tegenhouden, hebben geen gelijk gekregen van de rechter.

In de tuin leven een boommarter, vleermuizen en vliegende herten (een keversoort) die beschermd worden onder de Wet natuurbescherming.

De Provincie Gelderland verleende Het Loo een ontheffing, omdat de dieren door de bomenkap niet in gevaar zouden komen. Zo zou de boommarter een vervangende nestkast krijgen. Maar omwonenden kwamen tegen de ontheffing in het geweer, schrijft Omroep Gelderland.

Bomen gezond

Het Loo wil de bomenrijen vervangen vanwege de veiligheid van bezoekers. Achter die plannen werd vaart gezet toen in februari 2020 een eik tegen een paleisvleugel viel en in april een beuk tegen het entreegebouw.

Volgens omwonenden gebruikt Paleis Het Loo die twee bomen als excuus voor de kap. Uit een onderzoek zou zijn gebleken dat de meeste bomen in goede conditie zijn en niet zomaar afbreken. Dat onderzoek zou onder de pet zijn gehouden.

De oudste bomenrijen van het tuinencomplex stammen, net als het paleis zelf, uit het eind van de zeventiende eeuw. Het Loo wijst erop dat ze worden vervangen door nieuwe bomen en om die groeimogelijkheden te bieden moet eerst de grond worden verbeterd.

Advertentie via Ster.nl