Bosz' Leverkusen blameert zich in beker tegen stuntende vierdeklasser

Bosz verliest met Leverkusen in Duitse beker van vierdeklasser

Rot-Weiss Essen heeft voor een enorme stunt gezorgd in het Duitse bekertoernooi. De ploeg die uitkomt op het vierde niveau versloeg in de verlenging het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz en verdiende daarmee een plaats in de kwartfinales.

Essen, dat in de eerste ronde al Bundesliga-club Arminia Bielefeld uitschakelde, had in de reguliere speeltijd niet veel in te brengen tegen de nummer vijf van de Bundesliga. Leverkusen, met Timothy Fosu-Mensah in de basis, kreeg in de eerste helft veel kansen om op voorsprong te komen, maar verzuimde de openingstreffer te maken. Onder anderen Lucas Alario en Leon Bailey hadden het vizier niet op scherp staan.

Tegen het einde van de eerste helft werd de vierdeklasser wat brutaler. Aanvoerder Marco Kehl waagde een poging vanaf een meter of achttien, maar zag zijn inzet naast het doel verdwijnen.

Kansen, geen goal

Ook in de tweede helft bleef Leverkusen, vorig jaar verliezend finalist in de DFB Pokal, onverminderd de aanval zoeken, maar zonder succes. Vooral doelman Daniel Davari was, met een aantal knappe reddingen, een enorme sta-in-de-weg voor de bezoekers, die ook nog vier keer de paal raakten.

Rot-Weiss Essen-doelman Daniel Davari

In de reguliere speeltijd werd er niet gescoord, waardoor verlenging noodzakelijk was. Pas daarin vond Leverkusen het net. Bailey wist de bal eindelijk langs Davari te krijgen en dacht zijn ploeg naar de kwartfinales te schieten, maar Essen had prompt een antwoord klaar.

Oguzhan Kefkir scoorde de gelijkmaker en even leek het duel af te stevenen op een beslissende strafschoppenserie. Simon Engelmann maakte de stunt voor Essen echter compleet door drie minuten voor tijd het winnende doelpunt te maken.

Bosz was na afloop niet te spreken over zijn ploeg. "Ik ben boos en teleurgesteld, met al onze ervaring mag ons dit nooit gebeuren." Naar excuses zocht de Nederlandse trainer niet. "Het lag niet aan het veld, niet aan de regen en niet aan de tegenstander, het lag aan ons. Rot-Weiss heeft verdiend gewonnen."

Problemen voor Dortmund

Borussia Dortmund boekte een zwaarbevochten zege in de achtste finales. Voor de nummer zes van de Bundesliga leek er na de eerste helft geen vuiltje aan de lucht tegen tweedeklasser SC Paderborn. Doelpunten van Emre Can en Jadon Sancho zorgden voor een 2-0 voorsprong in het Signal Iduna Park.

Borussia Dortmund komt op 1-0 tegen Paderborn

De thuisploeg kon na rust echter niet doordrukken en zag Paderborn steeds gevaarlijker worden. Tien minuten voor tijd scoorde Julian Justvan de aansluitingstreffer, waarbij doelman Marwin Hitz er niet goed uitzag. Erling Haaland dacht de wedstrijd in blessuretijd alsnog te beslissen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd en Paderborn kreeg een strafschop na tussenkomst van de VAR.

Prince-Osei Owusu scoorde vanaf elf meter en sleepte er een verlenging uit. Daarin vond Haaland opnieuw het net, maar ook nu moest de videoscheidsrechter ernaar kijken. Het duurde vijf minuten totdat de arbiter tot de beslissing kwam dat het doelpunt dit keer wel op het scorebord kon blijven staan.

Werder Bremen en Kiel door

Werder Bremen kwam tegen Greuther Fürth, uitkomend in de tweede Bundesliga, al vroeg op voorsprong, dankzij een doelpunt van Kevin Möhwald. Felix Agu besliste een kwartier voor tijd de wedstrijd met het tweede doelpunt voor de thuisploeg.

Tweedeklasser Holstein Kiel, dat in de vorige ronde stuntte door titelhouder Bayern München uit te schakelen, was in de achtste finales te sterk voor SV Darmstadt, dat ook in de tweede klasse uitkomt. Een doelpunt van Janni Serra in de 58ste minuut leek in eerste instantie genoeg voor de overwinning, maar de bezoekers kwamen vlak voor tijd toch op gelijke hoogte.

In de verlenging werd niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin was Kiel, net als tegen Bayern, de sterkste (7-6).