Sébastien Haller ProShots

De KNVB heeft tot nu al 169 winterse transfers geregistreerd, waarmee de voetbalbond spreekt van de drukste winterse transferperiode ooit. De komende maand kan het record zelfs nog worden aangescherpt, want in veel landen is de markt nog open.

De grootste stijging is waar te nemen in de spelers die vanuit Nederland naar het buitenland trekken. Dat zijn er al 61 (liefst 14 meer dan vorige winter), een aantal dat onder andere door het naderende vertrek van Quincy Promes naar Spartak Moskou nog zal oplopen.

Verder telt de KNVB in deze financieel zware tijden veel huurovereenkomsten, liefst 78.

Haller een na duurste van Europa

Ook wordt er geprofiteerd van de regel dat spelers dit seizoen voor drie verschillende clubs kunnen uitkomen. Zo speelde de door Ajax aangetrokken Oussama Idrissi al voor AZ en Sevilla.

Door het uitblijven van klappers bij de topclubs is de transfer van Sébastien Haller voor 22,5 miljoen naar Ajax de een na duurste deze winterperiode in Europa. Alleen zijn vorige club West Ham United telde iets meer neer voor Saïd Benrahma van Brentford.

Zaakwaarnemer Schouten: 'Veel clubs hebben noodverbanden gelegd'

Door de impact die het coronavirus heeft op de voetballerij spreekt Frank Schouten, zaakwaarnemer van spelers als Jeroen Zoet, Eljero Elia en Sepp van den Berg, van "de meest speciale transferwindow van de afgelopen jaren".

"Bij veel clubs overheersen twijfels. De omzet is lager, dus willen clubs hun selecties kleiner maken en budget vrijmaken. Er zijn daardoor meer 'kleine' transfers. Bijvoorbeeld van spelers die niet in de basis stonden", aldus Schouten.

Noodverbanden

Niet alleen wat betreft het verkoopbeleid, maar ook aangaande het aankoopbeleid van de meeste clubs signaleert Schouten een trend. "Er is behoefte aan kant-en-klare spelers, die er gelijk staan. De clubs die veel aankopen hebben gedaan, zijn de clubs die noodverbanden moesten leggen. Het is vooral kortetermijnbeleid."

Zorgen over toekomst Nederlandse jeugdspelers: 'Wat gebeurt er met hen?'

STER reclame