NOS Nieuws

Meer dan 150 studenten opgepakt bij protest in Istanbul voor academische vrijheid

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

Bij een studentenprotest in Istanbul zijn gisteravond 159 studenten opgepakt. Studenten van de Bogazici Universiteit protesteren sinds vier weken tegen de benoeming van een nieuwe rector.

De rector werd op 1 januari door president Erdogan benoemd. De studenten zien de aanstelling als een politieke benoeming. De rector is een bekende van Erdogan, en was politiek actief in de regerende partij AKP.

Een paar honderd studenten riepen gisteravond slogans als "weg met de politie" en "de universiteit is van ons". Ze weigeren zich neer te leggen bij de benoeming en zien het als nieuwe stap in het inperken van de academische vrijheid in Turkije.

Ook voor vandaag hebben de studenten demonstraties aangekondigd.

Academici protesteren tegen de arrestaties:

De gouverneur van Istanbul, waar de politie onder valt, meldde dat studenten zowel in de campus als daarbuiten zijn aangehouden. Volgens lokale media zijn twee studenten bij hun arrestatie gewond geraakt.

Bogazici is een van de beste universiteiten van Turkije, en staat bekend als een van de laatste onafhankelijke universiteiten in het land.

Protesten sinds 1 januari

Het eerste studentenprotest, begin januari, liep uit op rellen, de politie zette traangas en rubberkogels in. Toen werden verschillende studenten 's nachts door anti-terreurteams van de politie van hun bed gelicht.

Sindsdien houden de studenten dagelijks protestacties op de campus. Ze worden bijgestaan door academici en ander personeel van de universiteit. Academici voeren elke dag zelf actie door in stilte met hun rug naar het kantoor van de rector te staan.

Afgelopen weekend werden vier studenten gearresteerd na ophef over een kunstwerk dat ze hadden gemaakt. Op een poster stond een afbeelding van de Ka'aba, de Islamitische heilige plek in Mekka waar bedevaartgangers tijdens de hadj omheen lopen. De studenten hadden het beeld bewerkt met lhbt-vlaggen. Volgens de autoriteiten is het kunstwerk provocerend en beledigt het de Islam. Twee van de studenten hebben huisarrest, de andere twee zitten nog vast.

De minister van Buitenlandse Zaken Suleyman Soylu noemde de studenten "lhbt-gekken" die vanwege een "respectloze daad" zijn opgepakt.

Twitter heeft een waarschuwing bij de tweet gezet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl