Omar Sy als Assane Diop in 'Lupin'
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nederlandse uitgever Lupin-boeken overweldigd door succes na Netflixhit

Een kleine uitgeverij in Zaandam plukt de vruchten van het succes van de populaire serie Lupin van streamingdienst Netflix. De Nederlandse vertalingen van de Franse boeken over de galante inbreker Arsène Lupin, waarop de serie is gebaseerd, zijn momenteel niet aan te slepen.

Zijn liefde voor Frankrijk en kunst bracht uitgever Martijn Couwenhoven vijf jaar geleden bij de boekenreeks over de Franse inbreker. "Ik vond dat originele literatuur. In Nederland waren de boeken toen nog niet bekend, maar in Frankrijk is Lupin een grote held. Daar worden die boeken ook gelezen op de scholen", zegt hij tegen NH Nieuws. Hij had toen niet durven dromen van dit succes. "Het is enorme mazzel."

Uitgever Martijn Couwenhoven

In de serie Lupin probeert de dief Assane Diop een rijke Franse familie ten val te brengen, omdat die zijn vader onrecht heeft aangedaan. Daarbij laat hij zich inspireren door de avonturen van de galante dief Arsène Lupin, een karakter van de schrijver Maurice Leblanc.

Serie nog niet gezien? Dit is de trailer:

Sinds de lancering in januari trekt de serie kijkers van over de hele wereld. Vooralsnog staan er vijf afleveringen online. Deze zomer volgen nog vijf afleveringen.

Het succes van de serie lijkt mede verklaarbaar door hoofdrolspeler Omar Sy. Hij is bij het grote publiek bekend van Intouchables, een film over een aristocraat met een dwarslaesie die een vriendschap opbouwt met zijn verzorger (gespeeld door Sy) uit een Parijse achterstandswijk.

Bestsellerlijst

De uitgever merkte al snel dat Lupin ook in Nederland een succes is. "Meteen in het weekend dat de serie startte, zag ik dat er veel boeken werden besteld." Couwenhoven besloot daarop meteen de drukker te bellen om te voorkomen dat de boeken opraakten.

Inmiddels komt de vierde druk eraan. "Normaal gesproken verkopen de boeken die ik uitgeef zo'n 1000 tot 2000 keer. Maar dit zijn 10.000 boeken in drie weken, dat is geweldig", zegt Couwenhoven. "Het fijne eraan is dat dit me de vrijheid geeft om nog meer mooie boeken uit te geven. Ik kan mijn smaak blijven volgen."

Advertentie via Ster.nl