Een groep mensen op de nieuwe Pieter Smitbrug
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'Langste fietsbrug van Europa' geopend bij Winschoten

In de Groningse gemeente Oldambt is vandaag een 800 meter lange brug voor fietsers en wandelaars geopend. De brug is volgens de gemeente de langste fietsbrug van Europa. Hij verbindt Winschoten met het nieuwe dorp Blauwestad.

De brug is 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Wandelaars en fietsers gaan over het Winschoterdiep, de A7 en het Oldambtmeer. Ze kunnen de brug op drie plekken op en af.

Vernoemd naar oud-burgemeester

Het 800 meter lange bouwwerk ging lange tijd door het leven onder de werknaam 'de Blauwe Loper'. Vorige week werd de brug vernoemd naar oud-burgemeester Pieter Smit, die in 2018 plotseling overleed. Dat was volgens RTV Noord de wens van inwoners van Oldambt.

Het naambord bij de nieuwe brug

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Op meerdere plekken zijn bomen geplant, zodat zij hun weg naar huis kunnen vinden. Verder hangen onder aan de brug nestkastjes voor vogels en is er ledverlichting gebruikt waar dieren geen last van hebben.

De gemeente Oldambt en provincie hadden een grootste opening in gedachten, maar door het coronavirus is de brug stilletjes geopend. Wel is er een video gemaakt.

Advertentie via Ster.nl