NOS Nieuws

Rechter verbiedt app die voor parkeercontrole waarschuwt in Amsterdam

De voorzieningenrechter heeft de app Parkeerwekker verboden in Amsterdam. In het vonnis schrijft de rechter dat de app aanzet tot "onrechtmatig gedrag", oftewel het ontduiken van parkeergeld.

De app stuurt automobilisten die niet voor een betaalde parkeerplaats hebben betaald een bericht als er een controle-auto in de buurt komt, zodat ze een boete kunnen voorkomen. Na de melding hebben gebruikers nog vijf minuten om parkeergeld te betalen.

Amsterdam besloot vanwege de app naar de rechter te stappen, nadat een gesprek met het bedrijf achter Parkeerwekker niets had opgeleverd. Volgens de gemeente maakt Parkeerwekker zich schuldig aan privacyschending en het aanzetten tot belastingontduiking.

Het bedrijf achter de app zei in de zaak dat de app vooral is bedoeld om "welwillende, vergeetachtige" automobilisten te waarschuwen. De rechter ging niet mee in dat argument. "Het belang van de gemeente weegt zwaarder dan het commerciële belang", staat in het vonnis.

Behalve in Amsterdam is de app ook beschikbaar in onder meer Utrecht, Groningen, Rotterdam, Tilburg, Delft en Leiden. Vooralsnog is Amsterdam de enige gemeente die een zaak heeft aangespannen tegen de app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl