Deze auto raakte van de weg bij Coevorden. De bestuurder bleef ongedeerd
NOS NieuwsAangepast

Code oranje voorbij, in noorden en oosten nog kans op gladheid

In het noorden en midden van het land waren vanochtend veel wegen dicht door ongelukken als gevolg van gladheid. In de meeste provincies boven de grote rivieren gold code oranje. Om 12.30 uur was die waarschuwing overal ingetrokken.

In Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel en op de Waddeneilanden geldt nog code geel. Het KNMI raadt verkeersdeelnemers aan hun rijgedrag aan te passen. Het kan daar lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Ongelukken en files

De ANWB telde om 07.45 uur 64 files met een gezamenlijke lengte van 367 kilometer. Het aantal files is sindsdien teruggelopen. Om 10.00 uur waren het er nog 21. Aan het begin van de middag waren alle files opgelost.

Rijkswaterstaat adviseerde reizigers ten noorden van de grote rivieren hun reis uit te stellen. "Als je toch de weg op gaat, pas je rijstijl aan", zei woordvoerder Fleuren in het NOS Radio 1 Journaal. "Matig je snelheid, rij voorzichtig, wissel niet te veel van rijstroken en hou afstand."

Op de A12 bij Arnhem zag een cameraman auto's botsen:

Botsingen en files door gladheid

Fleuren zei dat er vannacht voldoende is gestrooid, maar dat veel strooizout door de regen is verdund. Daarom rijden er ook nu nog strooiwagens rond. De gladheid kan tot in de loop van de ochtend duren.

Er waren veel ongelukken in Noord-Holland en met name rond Amsterdam. Op de A1 richting Amsterdam stond bij Muiden een vrachtwagen in brand. Die is geblust. Daardoor waren er tijdelijk drie rijstroken minder beschikbaar.

Ten oosten van Arnhem stonden op de A12 files in beide richtingen. Door de gladheid hadden zich daar twee kettingbotsingen voorgedaan. Daarbij waren zeventien auto's en twee vrachtwagens betrokken, zegt Omroep Gelderland.

Ook op provinciale wegen stonden files. Op de N50 tussen Zwolle en Emmeloord stond door vier ongelukken meer dan 40 kilometer.

In de loop van de ochtend kan het in de noordelijke provincies gaan sneeuwen, waardoor het opnieuw glad kan worden. Mogelijk gaat het daar ook opnieuw ijzelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl