Een test- en vaccinatielocatie van de GGD op het TT Circuit in Assen
NOS NieuwsAangepast

GGD's stoppen met omstreden softwaresysteem

De GGD's willen zo snel mogelijk stoppen met het omstreden softwaresysteem HPzone, dat gebruikt wordt voor het bron- en contactonderzoek.

André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR, zegt dat er al langer wordt gewerkt aan een nieuw, veiliger systeem. De introductie van dat systeem wordt nu versneld en hij hoopt dat het "de komende maanden" geïnstalleerd kan worden. Een datum wil hij niet noemen.

Aanleiding zijn de onthullingen deze week van RTL Nieuws. Dat meldde maandag dat privacygevoelige informatie uit zowel HPzone als een ander GGD-systeem wordt verhandeld.

Meldingen bij Fraudehelpdesk

Duidelijk is inmiddels ook dat gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD mogelijk vorig jaar al werden gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig meldingen koppelen aan het datalek, bevestigde de desk gisteren na berichtgeving door het FD.

Het ging bijvoorbeeld om mensen die eerst door de GGD waren gebeld vanwege het bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen van een ander nummer.

'Te lang doorgegaan met ongeschikt vehikel'

Rouvoet zegt dat er verder nog geen zicht op welke data er precies zijn gestolen en om hoeveel gegevens het gaat. Ook is niet duidelijk of er privacygevoelige informatie daadwerkelijk is verhandeld.

De GGD's waren volgens Rouvoet al langer op de hoogte van de kwetsbaarheden in het systeem. "Voor de coronacrisis kon iedereen ook al bij die systemen. Maar toen ging het om een clubje van tien artsen infectieziektebestrijding per GGD en dat hadden ze ook echt nodig bij hun werk", legt Rouvoet uit.

"Maar door het opschalen in de coronacrisis kwam de kwetsbaarheid van het systeem in volle hevigheid naar voren. Er konden duizenden mensen opeens bij. Onder druk van de virusbestrijding zijn we doorgegaan met een vehikel dat daar eigenlijk niet voor geschikt is."

GGD 'weet niets' van verscherpt toezicht

Gisteren werd ook duidelijk dat privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de GGD onder "verscherpt toezicht" zet vanwege de affaire. "In het vervolg zal de GGD onder meer moeten aantonen wat zij heeft gedaan met de kritische vragen van de AP en welke aanpassingen zij hebben doorgevoerd", zei een woordvoerder tegen Nieuwsuur.

Rouvoet was verbaasd over dat bericht. De GGD "weet niets" van een verscherpt toezicht, zegt hij.

"Noch bij de koepel, noch bij de directeuren van de 25 GGD's is hierover een bericht binnengekomen", aldus Rouvoet. "En verscherpt toezicht is een juridische term, waar je normaliter iemand vooraf van op de hoogte stelt."

Rouvoet zegt inmiddels contact te hebben gehad met de AP. "In die gesprekken is mij bevestigd dat de AP niet over het juridische instrument van verscherpt toezicht beschikt. En ik heb ook gezegd: als de AP behoefte heeft aan een indringend gesprek: anyplace, anytime."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl